Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Deník Anny Frankové - Anna Franková

Deník Anny Frankové - Anna Franková

Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Střední odborná škola obchodu a služeb, Olomouc, Štursova 14, Olomouc

Charakteristika: Práce obsahuje podrobnější literární rozbor díla Deník Anny Frankové k maturitní zkoušce z literatury. Rozebírá autorku, děj, žánr, charakteristiku postav a jazyk.

Obsah

1.
O autorce
2.
Podrobný rozbor děje
3.
Literární rozbor (druh, směr, žánr, místo a doba děje, charakteristika postav, jazyk, současníci, historický kontext)

Úryvek

"Byla to německá autorka, která se jako dívka z německé židovské rodiny s dalšími členy ukrývala v Amsterdamu za druhé světové války před nacisty. Po celou dobu si psala deník, který ji po její smrti proslavil. Její rodina uprchla do Amsterdamu (Nizozemsko) před nacismem, který v Německu získával na síle. Poté však bylo Nizozemsko okupováno Německem a ocitla se opět v nebezpečí. Zvyšovala se persekuce a pronásledování Židů, celá rodina se proto v červenci 1942 ukryla v tajných místnostech kancelářské budovy Otta Franka. Skrývali se dva roky, poté byli odhaleni zelenou policií a posláni do koncentračních táborů (jméno toho, kdo je prozradil, se dodnes neví). Anne zemřela v táboře Bergen-Belsen na tyfus. Jako jediný z rodiny přežil Otto Frank – její otec – který se vrátil do Amsterdamu, našel její deník a rozhodl se jej vydat jako knihu. V češtině kniha získala jméno Deník Anny Frankové. Ten dostala ke svým třináctým narozeninám a právě v něm zachycuje události, které zažila. Z původní nizozemštiny byl přeložen do mnoha jazyků a stal se jednou z nejčtenějších knih na celém světě.
Když se Otto Frank vrátil do Amsterdamu, zjistil, že jeho žena zemřela a dcery byly převezeny do Bergen-Belsenu. Stále doufal, že obě přežily, ale Červený kříž mu v červenci 1945 potvrdil, že obě zemřely. Miep Giesová mu poté dala Annin deník, který sama nečetla. Otto ho přečetl a zjistil, že je to přesný a velmi dobře napsaný záznam trochy jejich společného života. Pamatoval na dceřino přání stát se spisovatelkou a rozhodl se, že deník vydá jako knihu.
Otevřeně popisovala svůj život, svou rodinu, společníky a situace. Časem si uvědomila, že by mohla psát beletrii k tisku. Na jaře 1944 slyšela v rozhlase Gerrita Bolkesteina (člena nizozemské vlády v exilu) - který říkal, že válka se blíží ke konci a chtěl by uchovat vzpomínky Nizozemců za německého útisku, zmínil se proto o zveřejnění dopisů a deníků. Anna se rozhodla poslat svou práci, až přijde vhodná doba. Začala upravovat zápisky, odstraňovat pasáže a jiné přepisovala. Původní zápisník doplnil trhací blok. Vytvořila pseudonymy pro spolubydlící a pomocníky. Otto Frank použil původní deník, známý jako „verze A“ a Anninu upravenou verzi, označovanou jako „verze B“, pro vytvoření první verze k vydání. Odstranil některé pasáže, které mluvily nepěkně o jeho ženě, a části, které zmiňovaly sexuální témata. Navrátil své rodině původní jméno, ale u ostatních lidí nechal pseudonymy. Otto Frank zemřel roku 1980 a originální záznamy své dcery odkázal v závěti Nizozemskému státnímu ústavu pro válečnou dokumentaci v Amsterdamu. Teprve po prokázání existence Anny Frankové byly záznamy zveřejněny.

Pravá jména skrývaných:
Rodina van Pelsových z Osnabrücku: Augusta, Hermann a Peter van Pels (Petronella, Hans a Alfred van Daanovi)
Fritz Pfeffer (Albert Dussel)

Díla
Deník Anny Frankové (1966) – od 12. června 1942 do 1. srpna 1944











DENÍK ANNY FRANKOVÉ
ČERVEN 1942
V pátek 12. června oslavila narozeniny, kdy také dostala deník, do něhož si vše zapisovala. Hanneli a Sanna byly dříve její nejlepší kamarádky, později je nahradila Jacquelina van Maarseová. Popisovala své spolužáky a jejich rozdílné povahy a prozradila, že deník si začala psát proto, že neměla opravdovou přítelkyni. Rozhodne se, že deník bude adresovat právě imaginární přítelkyni Kitty. Její sestra Margot se narodila roku 1926 ve Frankfurtu nad Mohanem v Německu a ona sama 12. června 1929. Ve Frankfurtu bydlela do čtyř let, poté se kvůli židovskému původu roku 1933 postupně odstěhovali do Holandska (jeden po druhém). Otto Frank se stal ředitelem nizozemské společnosti na výrobu marmelády Opekta. Po mateřské školce přešla do normální a poté se sestrou do židovského lycea. Jejich život byl napjatý kvůli Hitlerovi. Po pogromech roku 1938 utekli oba její strýcové do Ameriky a její babička se přestěhovala k nim, v roce 1942 ale zemřela. Židé byli v té době už nesmírně omezení.
Její matikář, pan Keesing, jí několikrát zadá za trest za klábosení písemný úkol, všechny však zvládne a poslední (O slečně Kvákavé) přednáší i jiným třídám. O pár dní nato se seznámí s Hellem Silberbergem, který ji začne doprovázet do školy."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera31248
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse