Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > František Křelina: Amarú, syn hadí

František Křelina: Amarú, syn hadí

Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se zabývá nejen samotným obsahem díla, ale také skutečností, jež přiměla autora k napsání této knihy. Práce dále analyzuje kompozici díla. Zmiňuje rovněž některé scény a motivy, které se zde vyskytují. Závěrem je připojen vlastní názor autorky na přečtenou knihu.

Obsah

1.
Úvod
2.
První část knihy
3.
Druhá část
4.
Třetí část
5.
Podnět k napsání díla
6.
Rozbor díla
6.1.
Kompozice díla
6.2.
Hlavní postavy
6.3.
Dynamické scény
6.4.
Motiv dvojnictví
7.
Závěr - vlastní názor autorky seminární práce

Úryvek

"Ve třetí části knihy se opět objevuje postava pátera Jindřicha. Setkává se s Amarúem. Oslovuje ho jménem, kterým ho pokřtil, ale ten mu odpoví: „Amarú! Amarú čurinta! Už nejsem v tvém psinci! Jezuito!“ Páter poznal, že je v něm ďábel, had. Chvíli se před ním zmítá, nakonec si bere do ruky kyj a pátera udeří. Ten upadne a uvědomuje si, že ho čeká nabodení na kůl, dá se na útěk. Skočí, dopadne do vody a zraní se. Pluje po proudu a voda ho unáší. Na břehu spatří mladého bělocha, který mu pomůže ven. Šli spolu pralesem, po chvíli ale páter spadl do nějaké prohlubiny, upadl do bezvědomí. Ve skutečnosti ale spadl jak utíkal a Amarú ho probodl kyjem. Budí ho voda. Pozná Amarúa, ten mu ale řekne, že je Jindřich a ať ho přijme zpět. Poté otec opět omdlí.
Znovu se probral a uvědomil si, že je nabodený na kůl. Kdykoliv se pohnul, znovu upadl do bezvědomí. Když byl při vědomí, pochopil, že ten, který je s ním, není kovářův vnuk ani Ignác Andrýsek, jak se mu zdálo v jeho vidění. Satan konečně opustil Jindřicha. Indiáni se seskupili kolem pátera. Salvador se mu chtěl ještě vyzpovídat, než zemře, ale Huaja dala povel ho spoutat. Sám je teď zajatcem a Akija ho hledá. Chce ho zachránit, volá na Amarúa, ale ten si jí nevšímá, nemá už rodiny ani přátel. Huaja uřeže Salvadorovi hlavu a Akija si bere ten vražedný nástroj a bodne bratra do srdce. V tu chvíli kněz naposled otevřel oči. Prosí Boha, aby přijal duši Akiji a Jindřicha mezi vyvolené a naposled se pomodlí.

Jak sám autor uvádí v Rozloučení, připojeném na konci románu, podnět k jeho práci mu přinesla korespondence jezuity Jindřicha Václav Richtra, kterou uveřejnil Zdeněk Kalista v knize Cesty ve znamení kříže, Richtrův životopis od Emanuela de Boye Vita et obitus Vener. Patris Henrici Wenceslai Richter a cestopis E. S. Vráze Napříč rovníkovou Amerikou. Podle mého názoru všechny tyto dokumenty patřičně využil. Cestopis mu posloužil k tomu, aby mohl dokonale popsat všechny rostliny a zvířata, která se v knize objevují, dále také nástroje a různé názvy. Jeho životopis využil zejména pro pasáže, kdy vzpomínal na jeho rodinu, zvláště na otce, matku a na dědečka a také ve scénách, kdy byl propíchnut kopím a střídal se jeho stav vědomí s bezvědomím a on ve snění vzpomínal na své dětství na Moravě a na svá studia.

Kompozice díla je dost složitá. Křelina používá symbolickou i naturalistickou obraznost, spoustu zeměpisných názvů, ojediněle se tu vyskytují i vulgarismy a latinské pasáže s náboženskou tematikou: „Agnus Dei, qui tollis peccata mundi…“ Myšlenka Boha a víry samotné je zastoupena v celém díle. Ale oproti citu náboženskému se také setkáváme s citem milostným, a to v příběhu Salvadora a Akiji: „Je to Salvador. Ne přízrak jejího snu, ale živý, skutečný. Také on ji poznal […] Ona nerozumí ničemu než svému jménu. A ještě jednomu rozumí: jeho velké radosti. Směje se na ni; vzlyká; hladí ji. Ach ne, nebyl mrtev, ba ani raněn ne. Přiskočila k němu a objala ho, tolik se zaradovala: že nezemřel; a víc - že se s ním shledává.“

Také se tu objevují patetické pasáže, scény krvežíznivosti a některé drastické obrazy, například když kouzelnice Huaja umučí Salvadora: „Kůži odchlípla až k šíji, teď vniká do svalstva a pokožku obrací jako rudé okruží kolem celé hlavy. Teď ťala ke krčním obratlům; a znovu a znovu; přitom páčí hlavu, aby ji vylomila, obřezávajíc ji dokola kolem a sama se koupajíc k krvi.“

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera14569
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse