Henrik Ibsen: Nora

Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov, příspěvková organizace, Vyškov

Charakteristika: Detailně zpracovaný rozbor hry Nora norského dramatika Henrika Ibsena obsahuje základní charakteristiku díla, popis děje a jednotlivých postav. Součástí je také analýza vypravěčských postupů, větné skladby, použitého jazyka i funkcí díla. Práci lze využít k přípravě na maturitní zkoušku.

Obsah

1.
Charakteristika díla
2.
Obsah
3.
Postavy
4.
Vypravěč, autorský přístup a záměr
5.
Forma řeči
6.
Syntax
7.
Jazyk
8.
Funkce díla
9.
Okolnosti vzniku díla, autobiografické prvky
10.
Autor a tvorba
11.
Současníci a pokračovatelé

Úryvek

"Autor a tvorba
Henrik Ibsen byl norským spisovatelem, který byl velmi poznamenán rodinným prostředím, ze kterého vyšel. Jeho otec byl zkrachovalý, zlomený a nabručený člověk, což ještě víc vyniklo vedle hereckého neúspěchu matky. Citový vztah si nedokázal v tomto ponurém a bizarním prostředí vybudovat ani k sourozencům, v patnácti letech odtud odešel a začal se učit lékárníkem, vzdělával se a začal psát básně a svá první ještě veršovaná dramata. Postupně se začal naplno věnovat právě divadlu, byl zaměstnán jako dramaturg a ředitel v Bergenu a následně v Oslu, díky stipendiu v roce 1864 vycestoval do zahraničí. Pobýval hlavně v Itálii a Německu, kde vznikla řada jeho děl, které však stále zůstávají ukotveny v norském prostředí. Do Norska se však vrátil až v 90. letech jako mezinárodně uznávaný klasik.
Ibsen stál za názory literárního historika Georga Brandese, který tvrdil, že moderní umění má nastolovat problémy k diskuzi. Mírněji se to projevuje třeba ve hře Brand, která představuje kněze, jenž natolik obětuje svým názorům všechno lidské, že když umírá pod lavinou, zapomene, že Bůh je milosrdný. Druhým známým veršovaným filozofickým dramatem je Peer Gynt, kde hlavní postava, povrchní, polovičatý oportunista, který se skrývá v podobě neodolatelného a milého chlapce, opustí kvůli prospěchu čistou a zbožnou dívku Solveigu, která ho upřímně miluje a jejíž víra, naděje a láska by ho nakonec mohla spasit.
Nejznámější kritickou hrou je Divoká kachna (1884), která hojně využívá symboly, hlavní je tu právě symbol divoké kachny, která žije v zajetí, a představuje spoutanost, umělý a nepřirozený život, přetvářku, která ovládá ústřední postavy rodiny Ekdalových. Interpretace této hry je možná na různých úrovních pochopení, i proto bylo přijetí jejího představení dosti rozporuplné.
Henrik Ibsen měl bezesporu velký vliv na soudobé divadlo, jeho předním obdivovatelem byl významný britský dramatik George Bernard Shaw, který navázal na jeho tvorbu.

Současníci a pokračovatelé
Realismus je umělecký směr, který se rozvíjí v 2. polovině 19. století, tedy v době, kdy se u řady národů začíná klást důraz na národní uvědomění si a sílí snahy o kulturní a politickou nezávislost. Rozvoj vědy přináší víru v rozum a lidské schopnosti. Tento umělecký směr je založen na kritickém poznávání skutečnosti, která vychází z úsilí o pravdivé zobrazení lidské osobnosti (z latiny realis = věcný, skutečný).
Hlavními znaky realismu je snaha zachytit skutečnou podstatu věci, opravdovost, pravdivost v celé své složitosti, ale také zobrazit skutečnost bez příkras a iluzí. Nechtějí však skutečnost kopírovat, ale zachytit typizací určitých jevů a jejich vzájemným výběrem. Realisté se snaží hledat vzájemné vztahy, příčiny a důsledky nějakého jevu. Místo individuální odlišnosti si u člověka všímají toho, co je typické a společné určité skupině lidí. Důležitým cílem realismu (především kritického) je ukázat společenské křivdy a lži, ale také najít odpověď na otázku, proč není člověk v současném světě šťastný. Protože se tito autoři snaží o co největší objektivitu, je ideální formou román. V takovém díle se mohou vyskytovat různí lidé se stejnými vlastnostmi (nejsou přímo vyhraněné literární typy). Nově se uplatňují hovorové výrazy, archaismy a dialekty. Nejvýznamněji se realismus rozšířil v Rusku, Anglii a Francii.
Pro ruskou literaturu je specifický směr „kritický realismus“. Autoři zde poukazují na bídu a zaostalost ruského venkova. Kritičtí realisté mají tendenci společnost hodnotit (nejen na problémy poukazovat). Patří sem Fjodor Michaljovič Dostojevskij (1821-1881). Z jeho tvorby bych zmínila psychologický román Zločin a trest, který je de facto sondou do lidského svědomí a ukazuje psychický a mravní svár nadčlověka Raskolnikova pohrdajícího davem. Další Dostojevského romány jsou Idiot (příběh překrásného člověka, knížete Myškina, kterého ostatní pro jeho dobrou a ušlechtilou povahu ostatní považují za idiota) a Bratři Karamazovi (sociálně filozofický román, hlavním tématem je otcovražda, příběh odhaluje vnitřní motivy jednání lidí, které často ani samy postavy neznají). Dále je tu Lev Nikolajevič Tolstoj (1828-1910), jehož vrcholným dílem je čtyřdílná románová epopej Vojna a mír, která zpracovává látku boje Rusů proti Napoleonovi. Známý je od tohoto autora také sociálně psychologický román Anna Kameninová, který je de facto citlivou studií ženy z aristokratických kruhů(v osobním životě nemá možnost volby, nakonec se proto dobrovolně rozhodne pro sebevraždu). V Rusku v duchu realismu tvořil také dramatik a prozaik Anton Pavlovič Čechov (1860-1904), jehož díla nesou ústřední téma hledání smyslu života. K dodnes hraným patří drama Strýček Váňa, které popisuje osobní krizi titulního hrdiny, a tragikomedie Tři sestry, která symbolizuje slabost ruské společnosti a je obrazem nenaplněných osudů hlavních představitelů."

Poznámka

Důležité informace jsou v textu tučně značeny.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera27920
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse