Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Jaroslav Havlíček- Petrolejové lampy

Jaroslav Havlíček- Petrolejové lampy


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370, Tachov

Charakteristika: Rozbor knihy Patrolejové lampy popisuje děj všech tří částí, do kterých je kniha rozdělena a velmi důkladně popisuje všechny detaily.

Obsah

1.
Lit.druh, žánr, výrazová forma
2.
Doba a prostředí, kde se román odehrává
3.
O autorovi
4.
Děj
5.
Kompozice
6.
Charakteristika postav

Úryvek

"Petrolejové lampy- Jaroslav Havlíček
Lit. Druh: epika
Lit. Žánr: próza
Výraz. Forma: román
Doba, kdy se příběh odehrává: přelom 19. a 20. století
Prostředí: Jilemnice
O autorovi: Havlíček patří k nejoriginálnějším představitelům psychologické meziválečné prózy. Deziluze, osudovost a grotesknost, které se v jeho dílech objevují prozrazují vliv doznívajících naturalismu. Jeho hl. hrdinové jsou často psychicky vyšinutí. Petrolejové lampy byly poprvé vydány roku 1935, kdy jejich název byl změněn na Vyprahlé touhy. Druhé vydání se pak vydalo až po autorově smrti roku 1944.

PRVNÍ ČÁST- Vypráví o tom, jak stavitel Kilián k bohatství přišel, o narození a dětství Štěpky Kiliánové a osudu dvou jejích bratranců- Jana a Pavla.
Stavitel Kilián si vzal bohatou Annu Malinovou a vyženil velké věno. Malinovi přišli k bohatství náhodou, když starý bohatý blázen začal rozhazovat zlaťáky po lese a starý Malina je sesbíral. Kilián byl však chlapík šikovný a stavebnictví mu vynášelo, tkže malá Štěpka vyrůstala v přepychu. Její dětství však nebylo z nejšťastnějších. Otec pořád pracoval a matka byla přísná, zásadová a velmi pobožná, právě proto Štěpka často chodívala na statek starého Maliny, na Vejrychovsko za bratranci Janem a Pavlem. S nimi zažila ty nejhezčí zážitky- učili ji střílet, prát se. Všechno však skončilo postupným dospívám. Ze Štěpky vyrostla tlustá, neohrabaná, drzá, hlučná a nevhodně se chovající dívka, Pavel byl poslán na vojnu a Jan se stal sedlákem a pomáhal otci. Štěpka měla velký problém s nápadníky, i přesto, že měla dvě krátké známosti, ani jedna nevydržela pro její výstřednost např. nošení extravagantních klobouků na veřejnosti.
1. Část knihy pojednává o tom, jak Šťěpka pomalu stárne, všichni její vrstevníci mají po svatbě a ona netouží po ničem jiném než po manželovi a rodině. Nápadník je však v nedohlednu. Vůbec se svou touhou netají a všude tento fakt roztrubuje. Zatímco Štěpka má obavy o budoucnost, Pavlovi se na vojně nedaří. Začíná mít dluhy, karbanit a otec už není schopen jeho dluhy platit. Nakonec se vrací zpět na Vejrychovsko, zničený na těle i na duši, unavený životem a nechává se vydržovat. 1. Část končí Silvestrem (1899-1900) a slavnostním proslovem Synáčka. ( Havlíček vydal dílo Synáček jako volné pokrčování Petrolejových lamp)
DRUHÁ ČÁST: Vejrychovsko je zadlužené čím dál tím víc a Pavel přijde s nápadem- přivede do dvora bohatou nevěstu. Tou nevěstou měla být Štěpka. Zaal jí prto nabíhat, cukrovat, chovat se zdvořile a mile jen aby jí získal. Štěpka zaslepena touhou manželství nebyla těžká kořist a nakonec se mu opravdu podřilo uískat její ruku. Starý Kilián z počátku protestoval, ale Štěpka byla paličatá a nic si nenechala rozmluvit. Začal manželům stavět u Vejrychvoska vlastní statek. Starší Jan velmi zuřil, že jeho bratr kuli němuž on celý život dřel, nyní bude žít v luxusu. Manželský život však nebyl takový jako si ho Štěpka představovala. O svatební noci jí Pavel usnul a ani potom se k intimnostem nechystal. Hned po svatbě ho také přešla jeho milost a začal být nevrlý a zlý. Všechny jeho sliby při námluvách přišly vniveč. Štěpka se zpočátku velmi trápila, netušila, že Pavel trpí syfilidem, který chytil na vojně od některé z mnoha žen. Pomalu se smiřovala s tím, že dítě mít nebude a začla se s Janovou pomocí věnovat statku. Stala se z ní selka. Opět byla štastná. Pavlovi se však dařilo čím dál tím hůř- svými zlomyslnostmi terorizoval všechny okolo, dělal naschvály, byl zlý a vypadal jako stařec. O svátku Anny Kiliánové se vydaly oba manželé do města, Pavel však nemohl chodit a tak ho musela Štěpka celou cestu téměř táhnout. Nyní vidělo celé město Pavlův stav, Štěpce bylo hanba. Rodičům však bylo jasné, že Pavel dlouho nevydrží a otec byl spokojen, že majetek zůstane ve Štěpky rukou. 2. Část končí příchodem zimy, kdy se Štěpka obává, jak jí opět přetrpí s Pavlem v jednom domě."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x534ad93c7cfb0.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Petrolej.lampy_rozbor.doc (42 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse