Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > John Flanagan: Hraničářův učeň: Rozvaliny Gorlanu

John Flanagan: Hraničářův učeň: Rozvaliny Gorlanu


Kategorie: Ostatní literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou

Charakteristika: Práce se zabývá rozborem díla australského spisovatele Johna Flanagana - Hraničářův učeň, Rozvaliny Gorlanu.

Obsah

1.
John Flanagan
2.
Hlavní postavy
3.
Vedlejší postavy
4.
Místo děje, společnost, čas
5.
Obsah
6.
Hlavní myšlenka
7.
Forma
8.
Hodnocení

Úryvek

"• Will – malý a hubený chlapec s bystrou myslí, své fyzické nedostatky kompenzuje myšlením a rychlým uvažováním
• Halt – hraničář, ne velkého vzrůstu, je bystrý, všímá si detailů, výborně zachází s lukem a umí zachovat klidnou hlavu
• Horác – Willův kamarád, silný a statný
• Gilan – bývalý Haltův učeň, hraničář, umí se výborně maskovat a neslyšně pohybovat
Vedlejší postavy
• Morgarath – vychytralý a pomstychtivý, umí ovládat wargaly, zaútočil na Redmont, ale byl poražen a vyhnán, plánuje pomstu
• baron Arald – baron na hradě Redmontu, spravedlivý a odvážný
• další postavy – George, Jenny, Chubb, Martin, Nigel, Bryn, Alda, Jerome, sir Rodney, Starý Bob, Alyss, král Duncan, Merron
Místo děje, společnost, čas
Děj se odehrává ve fantasy světě v dobách vaření na ohni a ježdění na koních. Postavy se pohybují ve společnosti rytířů, hraničářů i obyčejných lidí na hradě a potkají i nepříjemné nestvůry kalkary a wargaly.
Obsah
Will je malý, hubený a ne nijak silný. Nemá rodiče a ani neví, jaké je jeho příjmení, ale věděl, že jeho otec byl velký hrdina a bojoval proti Morgarathovi. Jeho snem je dostat se do bojové školy a stát se slavným rytířem. Společně s ním jsou na hradě další sirotci a jeho kamarádi – Jenny, Alyss, George a Horác.
Chlapec tuší, že je moc malý, aby ho přijali do bojové školy za učně, ale přesto o to požádá. Ale sir Rodney ho odmítá a stejně tak mistr chovu bojových koní. Nikdo ho nechce vzít za učně, ale na poslední chvíli se objeví tajemný Halt. Něco pošeptá baronu Araldovi, pánovi na hradu Redmontu, a podá mu lístek. Will má strach ze svého osudu a rozhodne se, že za každou cenu musí zjistit, co se na papírku píše.
Jelikož ve zdatný ve šplhání a obratnosti, v noci vyleze na věž a dostane se do komnaty barona Aralda. Ale lístek se mu nepodaří získat, protože Halt je nepozorovaně v místnosti a zadrží ho. Zavolá barona a společně se domlouvají na Willovu osudu.
Následující den baron Willovi nabídne, aby se stal janičářským učněm, jelikož Halt si myslí, že má výborné předpoklady. Will souhlasí a přestěhuje se k Haltovi domů, kde nejdříve pouze vykonává domácí práce, ale postupně se seznamuje i s janičářskými zbraněmi – dvojitým lukem a speciálními noži. Postupem času nabývá v jejich používání stále větší jistoty a spolu s tréninkem i sílí a je vytrvalejší. Učí se také poznávat zvířecí stopy, neslyšně a nepozorovaně se pohybovat, stopovat a hlavně jezdit na vytrvalém hraničářském koni.
Když se po dlouhé době konají slavnosti na hradě, Will se konečně znovu setkává se svými přáteli. Ale Horác, který se v bojové škole stal obětí šikany tří starších rekrutů, ho urazí a poperou se. Po několika dnech se ale všechno vyřeší a Horác může normálně cvičit. Jeho umění je až zarážející, neboť je rychlý, přesný a s mečem umí výborně zacházet. I proto, když Will s Haltem vystopují velkého kance, se připojuje k lovu. Při něm se dostane do potíží, ale Will ho zachrání a stává se ve městě hrdinou."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x52681c1e15a00.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Hranicaruv_ucen.doc (41 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse