Kafka Proměna


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, Kroměříž

Charakteristika: Práce obsahuje stručný rozbor díla Proměna od France Kafky do čtenářského deníku. Rozebírá nejen dílo, ale i život autora.

Obsah

1.
Informace o autorovi
2.
Obsah
3.
Vlastní hodnocení

Úryvek

"Franz Kafka (1883-1924)
Byl pražský německy píšící spisovatel.
Ve svých povídkách řeší problematiku blíže neurčené, neprokazatelné viny jedince před neznámým zákonem, nepoznatelnými principy, na nichž je založeno fungování světa.
Narodil se v rodině židovského obchodníka.
Měl komplikovaný vztah s otcem, který neměl pochopení pro jeho přecitlivělou povahu, toto se odráželo i v jeho dílech.
Vystudoval práva a chvíli pracoval jako úředník, za své životní poslání však považoval psaní.
Později onemocněl tuberkulózou, což ovlivnilo jeho milostný život. Toužil po manželství, ale bál se vázat, byl zasnouben a prožil několik vášnivých vztahů, ale nikdy se neoženil.
Dílo: Ortel
Proces
Zámek

Proměna

Povídka/novela

Hlavní postavy:
Řehoř Samsa – obchodní cestující, je obětavý, svým platem se stará o celou rodinu, je také nesobecký, protože mu jde jen o zajištění pohodlí pro jeho rodinu.
Markétka – je Řehořova sedmnáctiletá sestra, jako jediná se o Řehoře stará a snaží se překonat odpor, který k němu cítí, později kvůli finančním potížím musí začít pracovat a postupně začíná Řehoře obviňovat ze všech těžkostí rodiny a nenávidí ho.
Matka – je soucitná, s Řehořem cítí a čeká, že jeho stav je jen přechodný a brzy se jí vrátí v lidské podobě, při setkání s ním se jí dělá špatně a také později viní Řehoře ze všech příkoří.
Otec – zcela se vyhýbá svému synovi, protože je mu odporný.

Místo, čas děje: Byt Řehoře a jeho rodiny

Obsah:
Jednoho dne se Řehoř probudil a zjistil, že se stal nějakým odporným hmyzem. Poté, co vyděsil svého nadřízeného ho rodina zavřela do svého pokoje. Jenže kvůli obtížné finanční situaci – Řehoř zajišťoval peníze pro celou rodinu - si musel Řehořův otec i sestra Markétka najít práci. Navíc si do bytu přivedli nájemníky, aby získali další finance. Řehoř v pokoji zatím trpěl díky hnisající ráně, kterou mu způsobil otec jablkem. Jednou, když Markétka hrála na housle, Řehoř vylezl, aby si ji lépe poslech. Uviděli ho nájemníci, a poté, co je vyhodili si povzdechli, že by bylo lepší, kdyby Řehoř nebyl. Následující ráno ho objevila pokojská mrtvého. Za pár dní jela celá rodina na výlet chválíce půvab Markétky.

Jazykové prostředky: Jazyk je spisovný a srozumitelný. Občas se zde vyskytuje přímá věc. Metafory zde nalezneme jen zřídka. Časté jsou zde přechodníky.

Vlastní hodnocení: Tato kniha se mi líbila. I přes celkový pesimismus se zde objevili vtipné momenty. Autor podle mě velice dobře vyjádřil chování lidí v podobném případě. Myslím tím jakoukoli odlišnost od „normálních“ lidí."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x57a88b548049a.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
D_F._Kafka_Prom_na.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse