Koláž


Kategorie: Design

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce stručně charakterizuje koláž jako uměleckou disciplínu, uvádí typy koláží a historii vzniku koláže.

Obsah

1.
Úvod
2.
Historie
3.Koláž v malbě
4.
Decoupage
5.Fotomontáž
6.
Digitání koláž
7.
Trojrozměrná koláž

Úryvek

"Úvod
Koláž (z francouzštiny : Coller , „lepidlo“, francouzská výslovnost [kɔ.laʒ] ) je umělecká technika, která se používá zejména ve výtvarném umění, kde je obraz vyroben shromážděním různých forem, čímž vzniká nový celek.
Koláž může někdy obsahovat výstřižky z časopisů a novin, stuhy, barvy, kousky barevných nebo ručních papírků, části jiných uměleckých děl nebo textů, fotografie a další nalezené objekty, lepené na kus papíru nebo plátna. První stopy koláže lze vysledovat již v dávné minulosti, ale na počátku 20. století nastala dramatická obnova této techniky jako nové umělecké formy.
Termín koláž zavedli Georges Braque a Pablo Picasso na počátku 20. století, kdy se koláž stal výraznou součástí moderního umění.

Historie
Ranné precedenty
Technika koláže se poprvé objevila v době vzniku papíru v Číně kolem roku 200 př.nl. Ve středověké Evropě se technika koláže začíná využívat během 13. století., pří výzdobě v gotických katedrálách. Drahé kameny a jiné drahé kovy byly aplikovány na náboženské obrazy, ikony, a také erby.
Příkladem umění koláže v 18. století je v dílo Marie Delany. V průběhu 19. století byly také kolážové metody používány příznivci memorabilií (např. na fotoalba ) a knihy (např. Hans Christian Andersen , Carl Spitzweg ).
Řada odborníků přisuzovalo počátky koláže Picassovi a Braqueovi v roce 1912, nicméně časná viktoriánská fotokoláž naznačuje, že techniky koláže byly praktikovány již na počátku šedesátých let 20. století.

Koláž a modernismus"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5c4ececf57b39.zip (94 kB)
Nezabalený formát:
x5c4ececf57b39.docx (109 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse