Obsah
1. | Laboratorní práce Důkazy sacharidů |
Úryvek
"1. Úkol
1) Do čtyř zkumavek jsme dali (do každé zvlášť) po 2 cm¬¬¬¬3 D-glukózu, D-fruktózu, sacharózu a laktózu.
2) Do každé jsme přidali 4cm3 Fehlingova činidla, jejž jsme připravili smícháním Fehlingova roztoku 1 (7% roztok CuSO4) a 2 (10 g NaOH a 35 g vinanu sodno-draselného ve 10 cm3 destilované vody).
3) Všechny zkumavky byly zahřívány po dobu tří minut.
2. Úkol
1) Do čtyř zkumavek jsme dali (do každé zvlášť) po 2 cm¬¬¬¬3 D-glukózu, D-fruktózu, sacharózu a laktózu.
2) Do každé jsme přidali 2cm3 Tollensova činidla.
3) Zahřívali jsme po dobu tří minut ve vodní lázni.
Otázky a úkoly:
1)
Činidlo / Sacharid D-glukóza D-fruktóza sacharóza laktóza
Fehlingovo hnědočervená červeno-oranžová Oranžová, zelená, modrá oranžová
Tollensovo + - - -
2) a) V případě přítomnosti redukujícího cukru dochází k oxidaci aldehydické či ketonické skupiny na daném cukru a zároveň k redukci Cu2+ na Cu+. Projevuje se to jako změna zbarvení – z modré na oranžovou či červenou až hnědočervenou.
Glukosa je redukující cukr, který obsahuje aldehydovou skupinu - a tudíž dochází k oxidaci aldehydové skupiny na karboxylovou skupinu. V případě glukosy dojde k oxidaci na kyselinu glukonovou. Sacharosa je disacharid, který je tvořen glukosou a fruktosou, které jsou spojeny α(1→2) glykosidickou vazbou. Aldehydické skupiny (přesněji poloacetalové hydroxyly), které by se mohly redukovat, jsou zapojeny do glykosidické vazby, a proto patří sacharosa mezi neredukující cukry, a tudíž s Fehlingovým činidlem nereaguje. Ve zkumavce proto pozorujeme modré zbarvení Fehlingova činidla. V případě fruktózy se vytváří oranžové zbarvení, jelikož fruktóza je monosacharid, který je možno oxidovat."
Poznámka
Práce obsahuje malou tabulku.
Vlastnosti
Číslo práce: | 30870 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 1 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Ne |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ano |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2014 |
Počet stažení: | 92 |
Velikost souboru: | 10 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x564b731ac5b4c.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.