Seminarky.cz > Maturitní otázky > > > Legenda o králi Artušovi - literární rozbor k maturitě 7/22

Legenda o králi Artušovi - literární rozbor k maturitě 7/22


Kategorie: Literatura

Typ práce: Maturitní otázky

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Literární rozbor románu Legendy o králi Artušovi. Nejdříve jsou vypsány základní informace o díle. Poté je uvedeno zařazení díla do literárního kontextu, žánrová charakteristika a kompozice. Text se věnuje popisu děje po jednotlivých kapitolách a seznamuje s tématy. Rozebírá nejen hlavní postavy, ale také umělecké prostředky. Nechybí ani komentovaný úryvek. Závěr zmiňuje vliv díla pro další autory a umělecká zpracování. Předchozí část série naleznete zde Arnošt Lustig: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou - literární rozbor k maturitě 6/22 a následující zde Francois Villon: Velký testament (Závěť) - literární rozbor k maturitě 8/22.

Obsah

1.
Informace o díle
2.
Zařazení díla do literárního kontextu
3.
Žánrová charakteristika
4.
Kompozice
5.
Děj
5.1.
První kapitola – Merlin
5.2.
Druhá kapitola - O Excaliburu, Artušové ženitbě a Kulatém stolu
5.3.
Třetí kapitola Putování za Svatým Grálem
5.4.
Čtvrtá a poslední kapitola Konec bratrství
6.
Témata
7.
Hlavní postavy
8.
Umělecké prostředky
9.
Komentovaný úryvek
10.
Vliv díla

Úryvek

"Zařazení díla do literárního kontextu: Děj této legendy se odehrává ve středověku – přesněji od poloviny 6. století n. l. v Anglii, kde Artuš ve skutečnosti skutečně žil a bránil jihozápadní část Británie proti Germánům.
Jelikož tato legenda pochází ze středověku – doby hrdinských činů, rytířských soubojů a mužské galantnosti, je zde postava Artuše, ale i všech ostatních mužů nadnesená a silně idealizovaná.

Žánrová charakteristika: Tato kniha se řadí mezi epické legendy / pověsti do střední epiky, ale například kniha od Thomase Maloryho – Artušova smrt je historicko-romantický román, který bychom zařadili do epiky velké.

Kompozice: Kniha je souborem rytířských legend z Anglie, Španělska, Německa a Francie.
Anglické legendy jsou celé věnovány příběhům o králi Artušovi, které jsou rozděleny do čtyř kapitol – Merlin a Artuš; O Excaliburu, Artušové ženitbě a Kulatém stolu; Putování za svatým grálem; Konec bratrství.

Děj:
V první kapitole knihy Merlin a Artuš se dozvídáme o smrti krále Pendragona, po kterém nezbyl žádný následník trůnu a tak jeho rádce kouzelník Merlin poradí arcibiskupovi canterburskému, aby uspořádal na Štědrý den novou volbu krále a pozval tam všechny urozené i neurozené pány. Volba nového krále se konala v chrámu sv. Pavla, kde hned u vchodu stál ve sněhu kámen, na něm kovadlina a v ní až po rukojeť zabodnutý meč.
Každý muž, se pokoušel meč z kovadliny vytáhnout, protože arcibiskup na radu Merlina nechal rozhlásit, že ten, kdo ho vytáhne, stane se novým vládcem. Nikomu se to ale nepodařilo, až na řadu přišel patnáctiletý Artuš, který meč bez problému jedním tahem vytáhnul.
Všechny to překvapilo až na Merlina, který věděl, že je to syn krále Pendragona, jež byl poslán na výchovu do Walesu k panu Hectorovi.
Byly uspořádány velké oslavy a poté i korunovace na hradě Camelotu.
Ve druhé kapitole O Excaliburu, Artušové ženitbě a Kulatém stolu se Artuš vydává na pomoc sousednímu králi Leodegransovi proti nepřátelským vojskům. Narazí ale na Pellinora z Walesu a svádí s ním těžký boj, je odzbrojen a padá do jezera, kde nachází nový meč – Excalibur, jež mu darovala Jezerní panna a s kterým se stává nepřemožitelný.
Nakonec pomůže králi Leodegransovi a zamiluje se do jeho krásné dcery Guinevery, kterou si vezme za manželku. Leodegrans je nadšen a jako svatební dar novomanželům posílá"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4b9626e230338.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Legenda_o_krali_Artusovi.doc (39 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse