Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Méně známé druhy zeleniny - Talinum paniculatum

Méně známé druhy zeleniny - Talinum paniculatum


Kategorie: Biologie, Zemědělství, Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta, Lednice

Charakteristika: Seminární práce z předmětu Zelinářství II obsahuje popis a možnosti využití méně známého a exotického druhu zeleniny, kterým je Talinum paniculatum. Práce je doplněna o tabulky obsahových látek a názorné fotografie.

Obsah

1.
Botanický popis
2.
Nároky
3.
Pěstování
4.
Využití
5.
Obsahové látky
6.
Přílohy
7.
Použité zdroje

Úryvek

"Botanický popis
Talinum latnaté se řadí do čeledi Portulacaceae – šruchovité (podle molekulárních dat se řadí do nové čeledi Talinaceae). Rod Talinum zahrnuje asi 15 druhů (6). Je původní v Jižní Americe, na jihu USA a v Karibiku, hojně se pěstuje i v JV Asii a Z Africe, zde také zplaňuje – jde o poměrně běžný plevel tropických oblastí (3,6). Talinum paniculatum je vytrvalá, vzpřímená, sukulentní rostlina s bylinným až polokeřovitým charakterem, dosahuje výšky 0,5-1,2 m (viz obr. 1 v příloze). Jde o značně variabilní druh, který se vzhledově odlišuje v závislosti na podmínkách stanoviště (6,9). Kořen je kůlový, dužnatý a masitý, sahá do hloubky 30 cm (1,2). Štíhlý stonek má sukulentní charakter, je nevětvený až mírně větvený, s přibývajícím věkem postupně dřevnatí. Listy jsou jednoduché, střídavé, výjimečně i vstřícné se zúženou bází, krátce řapíkaté nebo přisedlé, dužnaté, celokrajné, mají obvejčitý až kopinatý tvar, na konci jsou zaoblené nebo zašpičatělé (6,7). Drobné růžové oboupohlavné květy jsou uspořádány v latách, jsou samosprašné (viz obr. 2 v příloze). Existují i formy s bílými a žlutými květy (9). Plodem je tobolka (velikost 3-5 mm), semena jsou drobná, hladká a černá (1,2), viz obr. 3 v příloze. Udává se, že v 1 g osiva je zhruba 5000 semen, HTS: 0,2 g (7).
Nároky
Talinum paniculatum nepatří mezi příliš náročné rostliny. Ideální jsou pro něj slunná a teplá stanoviště, toleruje i zastínění. Dobře snáší horko a sucho, krátce snese i přemokření. Optimální jsou půdy písčité až hlinitopísčité s dostatkem humusu, avšak roste i na půdách chudých a kamenitých (4). Nadzemní část ani kořeny bohužel nejsou mrazuvzodrné, podzemní část venku přezimuje jen s dostatečnou ochranou, ale i tak je výsledek nejistý. Proto je v našich klimatických podmínkách lepší kořeny na zimu vyjmout a uskladnit nebo v další sezóně rostliny znovu vysít (5).
Pěstování
Nejčastěji se pěstuje jako jednoletá kultura, a to i v tropických oblastech (kvůli dřevnatění stonku, který je pro sklizeň nevhodný), v našich klimatických podmínkách se může pěstovat na poli i ve skleníku (5). V tropech se často nepěstuje záměrně, ale sbírá se jako volně rostoucí (7). Snadno se množí přímými výsevy nebo předpěstováním sadby, což se pro podmínky mírného pásma jeví jako lepší alternativa (1,3). Klíčení v závislosti na podmínkách trvá 6-14 dní, optimální teploty při klíčení 18-20 ºC, rostliny se vysazují na stanoviště po pěti týdnech, u nás je to v polovině května, kdy se snižuje riziko mrazů (1,7). Spon je 0,3 x 0,2 m, první sklizeň je možná za 8-9 týdnů po výsevu. Talinum lze množit také řízky → odebírají se polovyzrálé části stonku, vysazuje se 5 řízků na m2, sklízet se může za 6 týdnů. Mladé stonky a listy se dají sklízet průběžně a opakovaně, doporučuje se odstraňovat květenství (2,7)."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a2920fb643aa.zip (3089 kB)
Nezabalený formát:
Seminarni_prace___Talinum_paniculatum___kopie.docx (3091 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse