Misery - Stephen King



Kategorie: Americká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou

Charakteristika: Práce pojednává o rozboru díla amerického spisovatele Stephena Kinga Misery. Jelikož autorka knížku četla v angličtině, zůstal i název knihy anglický. V rozboru nechybí informace potřebné ke knihám do čtenářských deníků na středních školách. Rozbor obsahuje informace o autorovi, údaje o postavách včetně jejich charakteristiky, obsah díla, forma, citát i hlavní myšlenka a hodnocení.
Nejedná se o knihu k maturitě.

Obsah

1.
O autorovi
2.
Postavy
3.
Nakladatelství
4.
Místo, čas a společnost
5.
Obsah
6.
Hlavní myšlenka
7.
Citát
8.
Forma knihy
9.
Vlastní hodnocení

Úryvek

"Stephen King (přepsal Robin Waterfield)
• jeden z nejproduktivnějších a nejúspěšnějších spisovatelů na světě
• americký spisovatel hororových povídek, novel a románů
• několik děl vydal pod pseudonymem Richard Bachmann
• některá jeho díla (i Misery) ovlinila jeho havárie v roce 1991
• další díla: Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, Carrie
Penguin Readers, 2008, USA
Postavy:
• Paul Sheldon – světoznámý spisovatel, za každou cenu se snaží přežít
• Annie Wilkes – šílená obdivovatelka Paulových knih, neohlíží se nad svými činy, na svůj věk je silná, nemá svědomí, bez mrknutí oka je schopná zabít
• policisté
• Misery Chastain – hlavní postava Paulových knih, není reálná, ale v příběhu je velmi důležitá, jelikož je hlavním důvodem, proč Annie vězní Paula
Místo děje, společnost, čas
Příběh se odehrává někdy na konci dvacátého století, v dobách, kdy se ještě psalo na psacím stroji, a to poblíž městečka Sidewinder v jednom odlehlém domku. Postavy se po většinu času stýkají jen spolu, až později se objeví policisté.
Obsah
Paul Sheldon je vynikající spisovatel známý především sérií knih o hrdince Misery Chastain. Postupně si ale uvědomí, že je z psaní stále toho samého příběhu unavený a napíše o Misery poslední knihu, kde hrdinka zemře, a pouští se do nového projektu Fast Cars.
Jednoho dne v zimě jede autem z Colorada domů, ale má nehodu. Když se probudí, leží na posteli, ale ne v nemocnici. Stal se pacientem Annie Wilkes, bývalé zdravotní sestry, která mu obvázala a ošetřila zpřelámané nohy. Navíc mu proti bolesti dala Novril – drogu, kterou když Paul nedostal během čtyř hodin, trpěl ukrutnými bolestmi.
Postupem času si uvědomuje, že se stal vězněm Annie, která je nadšenou obdivovatelkou jeho postavy Misery. Ale to není všechno. Jakmile Annie dočte poslední Paulovu knihu a zjistí, že její nejoblíbenější fiktivní postava zemřela, naštve se a všechen svůj vztek směřuje právě na Paula coby strůjce veškeré špatnosti. Začíná si uvědomovat, že Annie je dokonce šílená.
Její vztek přeroste do takové míry, že donutí Paula spálit jedinou verzi jeho nově vznikající novely Fast Cars, na které už pracuje dva roky. Poté mu koupí starý psací stroj a donutí ho, aby znovu oživil Misery a napsal novou novelu s touto postavou. Paul si uvědomuje, že jestli chce přežít, musí udělat, co říká a hlavně se pokusit Annie už nikdy nenaštvat."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x52b2f6807d77b.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Misery.doc (43 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse