Mletá masa

Kategorie: Zemědělská, potravinářská škola

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Vyšší odborná škola DAKOL a Střední škola DAKOL, o.p.s., Petrovice u Karviné

Charakteristika: Seminární práce souhrnně představuje mletá masa, jaké jsou jejich druhy, a možnosti zpracování. Součástí jsou i recepty na exotické pokrmy, paštiky, pěny, rychlá nebo levná jídla a pečeně z mletého masa.

Obsah

1.
Mleté maso – všeobecně
2.
Masové pěny
2.1.
Příprava pěn
2.2.
Použití pěn
3.
Paštiky
3.1.
Paštika z husích nebo jiných drůbežích jater
4.
Galantiny
5.
Mleté maso na mnoho způsobů
5.1.
Tatarská směs
5.2.
Míchané mleté maso
5.3.
Mleté hovězí
5.4.
Masová klobásová hmota
5.5.
Sekaná
6.
Exotické recepty z mletého masa
6.1.
Orientální špíz
6.2.
Čínské nadívané knedlíčky
6.3.
Indické fazolky
6.4.
Indické maso v kari
6.5.
Turecká musaka
6.6.
Smažené čínské knedlíčky
7.
Mleté maso rychle a prakticky
7.1.
Vepřové maso s citrónovou omáčkou
7.2.
Mleté maso s cukety
7.3.
Masové ragú s hlívou ústřičnou
7.4.
Zapečené plněné omelety
8.
Mleté maso rychle a levně
8.1.
Slavnostní sekaný biftek se sherry
8.2.
Masové kuličky v jogurtové omáčce
8.3.
Špenátové závitky po švábsku
8.4.
Hovězí frikadely se zapečeným sýrem
8.5.
Řízečky z mletého masa s liškami
8.6.
Závitky z mletého masa s pórkem
9.
Pečeně a jiné pochoutky
9.1.
Plněné krokety
9.2.
Dort z mletého masa s bylinkovým krémem
9.3.
Rustikální masový nákyp
10.
Závěr

Úryvek

"K mletí používáme různé druhy jatečneho masa, zvěřiny a ryb. K přípravě mletých pokrmů používáme především přední maso. Z hovězího masa je nejvhodnější maso z plece, hrudi, krku, boku a žeber. Z vepřového používáme maso z plece, bůček a ořez.
Pokrmy připravujeme ze syrového nebo tepelně upraveného masa (vařeného, dušeného, pečeného).
Ze syrového masa připravujeme sekanou, karbanátky, sekané řízky, klopsy, různé náplně, masové noky a knedlíčky, čevapčiči, galantiny a podobně.
Tepelně upravené maso používáme k přípravě haší, kroket, masových nákypů, pudinků a náplní, paštik, masových kašovin…
Maso semeleme ve strojcích na maso s elektrickým nebo ručním pohonem. Před mletím odstraníme z masa zbylé části kostí, blan, šlach a maso nakrájíme na podlouhlé kousky přiměřené velikosti. Jemnost mletí je závislá na použití vložky s patřičnou velikostí dírkování. Kvalita mletí závisí na ostrosti nože a vložky a na jejich vzájemné přiléhavosti. V opačném případě se maso nemele, ale roztírá se a stlačuje, zůstává vláknité, vznikají zbytečné ztráty cenných živin vlivem vytékající šťávy. Dlouhotrvajícím mletím většího množství masa (hlavně při použití tupého nože a vložky) se maso příliš zahřívá, čímž se vytvářejí další příznivé podmínky rychlejšího množení mikroorganismů. Proto maso meleme bezprostředně před dalším zpracováním a zásadně se vyhýbáme delšímu skladování mletého masa, především v letním období.
Podle charakteru připravovaného pokrmu používáme různé druhy masa, klademe důraz na jejich správnou kombinaci. Vhodná směs na přípravu sekané, karbanátků a klopsů se připravuje ze 40 – 50% hovězího masa, 30 – 40% vepřového masa a 10 – 20% telecího masa. Jemnější druhy mletých pokrmů se připravují buď ze směsí telecího a vepřového masa, nebo jen z telecího masa.
Správnou požadovanou konzistenci pokrmů z mletého masa (kromě jemnosti mletí) ovlivňuje množství a jakost kypřících a vázacích přísad pokrmů. Jako přísady se do mletého masa přidávají housky namočené v mléce, bešamelová omáčka, strouhanka, vejce… Použitím většího množství vajec (především bílků) získává pokrm nežádoucí tuhost. Vejce přidáváme do směsi mírně našlehaná. Bílky se doporučuje přidat ve formě tuhého sněhu. Dosáhne se tak lepšího rozptýlení ve hmotě. Šťavnatost pokrmů z mletého masa se dosáhne přidáním smetany a slaniny. Velmi důležité je důkladné promíchání mletého masa s přísadami pomocí míchacích strojů."

Vlastnosti

Náhled

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera7900
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse