Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Ota Pavel Smrt krásných srnců

Ota Pavel Smrt krásných srnců


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje rozbor díla Smrt krásných srnců od Oty Pavla. Popisuje nejen děj, ale i život autora.

Obsah

1.
Rozbor díla Smrt krásných srnců

Úryvek

"Literární druh: epika
Literární žánr: povídka
Literární směr: II. světová válka před a během, židovská problematika
Dílo:
Smrt krásných srnců
Postavy:
Leo Popper - tatínek; člověk plný vitality, posedlý svými sny a touhami, nedá se odradit neúspěchy a znovu se pouští do nových a málo nadějných podniků
Maminka - vedla děti k lásce k vlasti, byla velice laskavá a měla pochopení pro tatínkovi prohřešky
Strejda Prošek - člověk naprosto srostlý s přírodou, král pytláků, u něhož celá rodina trávila víkendy a prázdniny
Jiří a Hugo Popprovi - bratři Oty Pavla (Poppera)
Ota Popper - autor
Děj:
Kniha je rozdělena na období před válkou a během války. Jeho otec Leo Popper byl renesanční typ člověka, žije naplno, pracuje jako obchodní cestující firmy elektrolux (prodej vysavačů a ledniček) za prodej je schopný udělat cokoliv, jeho největš zálibou je rybaření, touží si koupit rybník a když se mu naskytne příležitost, koupí rybník dá za něj deset tisíc, ale při výlovu zjistí, že je v něm jenom jeden šesti kilový kapr, i s výlovme ho to přijde na 11 500 Kč a utrhne si tak ostudu před sousedy i svým ředitelem. Dojde mu že doktor Václavík mu prodal pouze jednoho kapra a po letech se mu to oplatí. Doktor si mramorovou deskou, která se doktoru tak moc líbila. A tak mu prodal nejdrahší králíkárnu na světě.
Začíná válka a tím se změní i atmosféra, lidi začínají mít strach hlavně židovské obyvatelstvo, hravost a optimismus mizí, lidé se bojí vycházet z domu. Popprovi jako židovská rodina strádají, tatínek je propuštěn z práce - odmítne možnost pracovat v Americe, jeho hrdost, že se nějak uživí ho dostihne. Jako žid nemůže chovat domácí zvířata, chodit do práce, probíhá arizace zabavování majetku (zabaví mu rybník, ve kterém se mu vylíhlo spoustu kaprů. Od roku 1941 musí povinně nosit žlutou hvězdu. V zimě když je trápí hlad a tatínka velká nespravedlnost, jde Leo s malým Ottem k rybníku a vykopou jim díru, aby mohli dýchat. Vyloví spoustu kaprů a odvážejí si je domů a na druhý den je prodávají po tajmu. S velkým štěstím se objeví tajná policie SS , aby jim udělala prohlídku, projdou celý dům a zničí co jim pod oči přijde, například obraz nebo bystu T.G.M. Chlapcům přijde předvolání do transportu, Leo je chce pořádně nasytit, a tak si odpáře hvězdu a odjede za Proškem na ryby. Ten je překvapený, že Leo riskoval a stále riskuje. Kdyby ho našli hlídky na místě ho zastřelí."

Poznámka

Albrechtova střední škola

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x564bbd0b5a502.zip (13 kB)
Nezabalený formát:
18._Ota_Pavel___Smrt_krasnych_srncu__.doc (41 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse