Seminarky.cz > Studijní podklady > Výpisky z knih, recenze > > Pavel Říčan: Cesta životem

Pavel Říčan: Cesta životem


Kategorie: Psychologie

Typ práce: Výpisky z knih, recenze

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Esej obsahuje jednostránkovou reflexi nad knihou Cesta životem od Pavla Říčana. Autorka předkládá své pocity, které v ní kniha vyvolala.

Obsah

1.
Pocity
2.
Život podle Říčana

Úryvek

"Knihu Pavla Říčana Cesta životem , jsem pročítala poměrně pomalu a to z toho důvodu, že je v ní neustále něco k zamyšlení. Říčan má totiž velmi střízlivý pohled na život a svět obecně. Velmi zajímavá jsou ohlédnutí k naší historii a původu, také k naší biologii.
Někdy jsem se vracela k předchozím textům, abych si je připomněla v kapitolách následujících. Kniha je hodně propojená, sám na některé dřívější zmínky poukazuje. Pak si člověk uvědomí, jak je vše promyšlené a propracované. To na knize velmi oceňuji – celistvost. Říčan takto pojímá život od buňky po smrt.
Jeho někdy až „syrový“ pohled mě zároveň pobavil, ale také nutil přemýšlet o tom, jestli jím popsané jevy mohu vztáhnout i na lidi kolem sebe a pokud ano, zda je možné, že prožívají to, co on popisuje. Pak se naskýtá jiný pohled na celou věc. Konkrétně mě hodně zaujala kapitola o padesátnících, která ovšem téměř v úvodu hlásá: „Jací jsou staří? Uvažujeme-li biologicky, všimneme si, že spotřebují méně potravy. Nehodí se sice k lovu a boji ani k plození a rození dětí, ale mohou konat lehčí práce a pečovat o potomstvo. Muži jsou nyní méně agresivní a méně soutěživí, protože klesla produkce některých hormonů. Ženy ztrácení na pohlavní přitažlivosti, a nejsou tedy už předmětem svárů mezi muži.“
Drsné, že? Nicméně takový je život a takový ho také Říčan ukazuje. Jak po této stránce, tak po stránce prožívání lidí v každé etapě života. Toto prožívání pochopíme lépe právě díky těmto přirovnáním. Jeho pohled se může zdát na první pohled staromódní, ale když o jeho slovech opravdu přemýšlíte, dojdete k názoru, že je pravdivý a je v něm mnoho moudra. Říčan mě přiměl k tomu, abych se pokoušela v různých situacích přemýšlet o věcech jednoduše a v souvislostech a odhlédnout od „módních“ životních stylů."

Poznámka

Práce je velmi kusá.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4fd1e4af39c18.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Rican_Cesta_zivotem.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse