Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > ROLAND GIRTLER - Okrajové sociální kultury

ROLAND GIRTLER - Okrajové sociální kultury


Kategorie: Sociologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta, Olomouc

Charakteristika: Hlavním cílem této práce je rozebrání a důkladné seznámení se s knihou od autora Rolanda Girtlera s názvem Okrajové sociální kultury. V úvodu práce naleznete informace o samotném autorovi, v následující části jde o podrobný rozbor jednotlivých kapitol.

Obsah

1.
O autorovi
2.
O knize
3.
Doslov

Úryvek

"Roland Girtler (1941 - ) působí jako sociolog, kulturní antropolog a univerzitní profesor. Veřejnosti je znám výzkumy o prostituci a řadou studií o lidech bez přístřeší a bezdomovcích.
Zajímavé na Girtlerově práci je především to, že nepopisuje, ale spoluprožívá. Typický je pro něj zevrubný terénní výzkum, který odhaluje vzájemné vztahy člověka a prostředí. Výzkumné oblasti objíždí např. na kole, aby danou oblast poznal také z osobního prožitku. Nejlepší metodou zkoumání je pro něj zúčastněné pozorování spojené s volným rozhovorem.
Protože se Girtlerovi pojem interview zdá jako nevyhovující, zavádí pojem ero-epický rozhovor (z řečtiny „erotema“ – otázka; „epos“ – vyprávění). Je to v podstatě velmi zevrubný rozhovor, při kterém se vědec i jeho partner otevřou za účelem vniknutí do opravdových hloubek dané kultury. Pro tento rozhovor je důležité to, že vědec a jeho kontaktní osoba zpracovávají dané téma společně. Ero-epický rozhovor můžeme rozdělit na dvě části. Na fázi hlavního pozorování a fázi doplňujících otázek.
Od roku 1994 Girtler spolupracuje s právnickou fakultou MU, kde se jeho činnost setkává s velkým ohlasem
3.: O KNIZE…
„Okrajové sociální kultury“ - tato kniha vyšla v roce 1995 ve Vídni, poté v roce 2001 u nás, pod záštitou Masarykovy univerzity v Brně. Překladu knihy se ujal Mgr. Martin Smejkal, absolvent tamější Právnické fakulty, který dlouhodobě spolupracuje s autorem knihy. Při překladu se tedy snaží vyjít vstříc hlavnímu Girtlerovu krédu – aby knize rozuměli nejen odborníci, ale i široká veřejnost, což i mně usnadnilo pochopení a zpříjemnilo četbu.
Tato kniha vychází z mnohaletých výzkumů okrajových kultur a jejich výsledků. Girtler zde vytvořil typologii okrajových kultur, kterou rozdělil do 4 hlavních celků. Jednotlivé celky potom rozebírá podrobně z různých hledisek (např. z hlediska historického vývoje, strategie přežití apod.)
Tato kniha, ačkoliv vychází z rakouských podmínek, je i pro nás aktuální, protože vede nejen k pochopení odlišnosti, ale také k chápání druhých jako osob, které i když jsou jiné, mají svoji hrdost a čest. Zde bych chtěla citovat přímo Girtlera:
4.: „Často jsem se při svých výzkumech pouštěl do opravdových dobrodružství, ať už to bylo s bezdomovci ve Vídni, s fotbalovými fanoušky nebo s prostitutkami a pašeráky. Byla to právě tato dobrodružství, která mně ukázala barvitost a různorodost života. Jako člověk jsem se toho při svých výzkumech mnoho naučil, pravděpodobně více než během univerzitních studií. Tak jsem také zjistil, že opravdu ve všech kulturách existují dobří i špatní lidé.“ (Girtler, 2001, s. 16-17) – z předmluvy
5.: Úvod knihy je tvořen klasicky předmluvou, na kterou navazují „úvodní myšlenky o okrajových skupinách a neslušnosti“. Zde autor rozebírá pojem neslušnost a okrajová skupina, zaměřuje se na zvláštnosti okrajových kultur apod."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x54316a84cab5a.zip (27 kB)
Nezabalený formát:
O_Autorovi.doc (98 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse