Stres

Kategorie: Psychologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato seminární práce pojednává o stresu u lidí. Práce je rozdělena do několika kapitol detailněji popisujících stres, typy stresu, jeho příznaky a vliv na lidský organismus. Zároveň se zabývá prevencí stresu, resp. možnostmi zmírnění jeho účinků na lidský organismus.

Obsah

1.
Úvod
2.
Stres obecně
2.1.
Typy stresu
2.2.
Příznaky stresu
3.
Stresová reakce
4.
Prevence stresu
5.
Závěr

Úryvek

"Dnešní moderní, často uspěchaná doba, vyčerpává přirozené síly člověka a zanechává jeho organismus vnímavý ke stresu a jiným zdravotním potížím. Řečeno klasikem české duševní hygieny, profesorem Liborem Míčkem, „Život člověka moderní doby je charakterizován zvýšeným shonem, neklidem a velkým množstvím podnětů, jež je třeba zvládat. U mnoha lidí se vytváří zvýšené napětí svalů (tenze). Toto napětí přetrvá činnost, která jej vytvořila. Situace, která vytvořila naše napětí, již dávno pominula, ale tenze stále ještě trvá. Má tendenci se hromadit, pokud není neutralizována relaxací (svalovým uvolněním). Když jedinec nedovede snížit své napětí, stává se citlivějším, přístupný negativním vlivům a dochází k dalšímu zvyšování jeho napětí“. Přílišná pracovní vytíženost a problémy v osobních vztazích vyčerpávají přirozenou obranyschopnost a mohou vést k přetížení organismu. Lidský organismus je protkaný velkou spoustou nervů, které řídí lidské reakce. Stres může vyvolat vleklé příznaky, které mohou omezovat imunitní systém člověka a zvyšovat tak riziko zdravotních problémů. Stres je v podstatě individuální odpověď na nadměrné zatížení organismu, a to jak fyzické, tak emoční anebo intelektuální. Lidské tělo je sice vybaveno obrannými mechanismy, které účinky stresu eliminují, nicméně dlouhodobé působení stresu může mít na člověka negativní účinky. Stres mohou vyvolat nejrůznější krizové situace, jako např. finanční problémy, rodinné neshody, problémy v práci, traumatizující události, zranění nebo nemoc, atd.

2. STRES OBECNĚ
Stres je soubor reakcí organismu na podněty z vnějšího prostředí. Stres je stav živého organismu, který je vystaven nepříznivým životním podmínkám (stresorům) a jeho následné obranné mechanismy mají za cíl zabránění poškození nebo smrti organismu.
Vliv stresu na člověka se může projevovat jak fyzickými změnami organismu, tak emocionálním chováním jedince. Častými somatickými (tělesnými) příznaky stresu jsou poruchy spánku, únava, svalové napětí, stravovací poruchy. Emocionálními příznaky jsou nervozita, úzkost, ztráta energie, změny nálad jako je podrážděnost a deprese.

2.1. Typy stresu
Stres však neznamená pouze negativní účinky na organismus. Existují i takové napětí v organismu, které jsou pro lidský organismus prospěšné. Tyto napětí umožňují člověku reagovat na nebezpečí, rozmnožovat se nebo zahánět hlad a žízeň. Jejich existence prokazuje, že stres dokáže plnit i užitečně, zdravotně důležité funkce. Ke všemu jsou nejen užitečná, ale i příjemní napětí, jako např. radost nebo sexualita. To vše bývá provázeno stresem, který není vnímán jako nepříjemný. Tyto úvahy obvykle komplikují jakýsi černobílý náhled na stres. Nabádají člověka k tomu, aby připustil existenci dvou typů stresu, a to stresu, který vyvolává příjemné pocity (v literatuře často označovaný jako eustres), a toho, v jehož důsledku člověk zažívá nepříjemné pocity (distres). Zatímco distres je pro lidský organismus značně vyčerpávající, eustres člověka spíše posiluje a pomáhá mu nalézt rovnováhu a stabilitu.3 Distres vzniká tehdy, když se pro nás to co děláme, stává nesnesitelnou zátěží.
„Vyvarujte se stresu“. Tato jistě dobře míněná rada bývá často zmiňována v souvislosti se zdravým životním stylem. V dnešní moderní době je prakticky neproveditelná, jelikož každý jedinec je neustále konfrontován se stresem. Jediným existujícím řešením je naučit se svým vlastním stresem zacházet a umět ho využít pro svůj vlastní prospěch.
Jedno ze současných pojetí vlivu stresu na lidský organismus hovoří o tom, že stres působí jako startér mnoha nemocí."

Poznámka

VŠB TU Ostrava
Součástí práce je tabulka a schéma o rozsahu cca 2 stran.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera27566
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse