Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Vedení a komunikace

Vedení a komunikace

Kategorie: Řízení lidských zdrojů

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se podrobně věnuje aspektům vedení lidí a komunikace. Poté předkládá konkrétní problém, se kterým se autorka setkala na pracovišti, rozebírá ho a popisuje způsob, jakým situaci vyřešila.

Obsah

1.
Úvod
2.
Teoretická část seminární práce
2.1
Vedení lidí
2.1.1
Motivace
2.1.2
Styl vedení
2.1.3
Delegování
2.1.4
Hodnocení a zpětná vazba
2.2
Komunikace
2.2.1
Šumy
2.2.2
Bariery
2.2.3
Zpětná vazba
2.2.4
Výběr média
2.2.5
Komunikační dovednosti
3.
Praktická část seminární práce
3.1
Popis situace
3.2
Situace na FO
3.3
Můj styl vedení
3.4
Problémy na FO v období 1 – 7 /2005
3.5
Jana
3.6
Jak jsem situaci řešila

Úryvek

“1.2.5. Komunikační dovednosti

Mnoho organizací si uvědomují význam komunikace a do jejího rozvoje investují nemalé finanční prostředky. Mezi nejdůležitější z těchto dovedností patří naslouchání, mluvení a psaní, techniky neverbální komunikace.
Jednou z hlavních bariér efektivní komunikace je neschopnost lidí naslouchat druhým. Všichni jsme příliš zahlceni svými starostmi a problémy, soustředíme se na prezentaci vlastních názorů a nedokážeme pozorně sledovat řeč druhého. Empatie je v dnešní egoistické společnosti, také dost vzácná. Běžný posluchač zachytí v průměru jen 50% ze sdělení jiné osoby a s délkou sdělení dále rychle klesá. Důvodem pro aktivní „nenaslouchání“ mohou být i schopnosti řečníka. Pro aktivním naslouchání je dobré dbát několika doporučení: soustředit se na poslech, opakovat si klíčová slova, sledovat gesta, postoj, výraz obličeje, hlas, pomlky, dále je vhodné ptát se a dávat najevo zájem o téma.
Chceme-li dosáhnout pochopení sdělení a udržet pozornost posluchače je dobré se dbát na tyto věci: vymezit obsah sdělení a klíčové body, sledovat reakci posluchačů, využívat rekapitulaci jako můstek k dalším tématům.
Důležitým zdrojem informací je i neverbální komunikace, jestliže verbální a neverbální komunikace není v souladu, je to projev nepůsobí přesvědčivě.

2. Praktická část seminární práce
Před třemi lety jsem nastoupila do společnosti GOPAS, a.s. na pozici ekonoma s výhledem povýšení na finanční ředitelku. Na starost jsem dostala řízení financí společnosti a k tomu dvě podřízené. Od své předchůdkyně, odcházející na mateřskou dovolenou, jsem dostala informace, které se později ukázali nebýt zcela přesné. Tím že jsem z nich vycházela jsem se dostala do celé řady problému.
Problémů ve vedení oddělení a komunikaci jsem musela řešit celou řadu. Leze je rozdělit na vztahy v rámci mého oddělení a vztahy mimo finanční oddělení. Příčiny, proč jsem pociťovala po svém nástupu určitou tenzi, byli v zásadě tyto: neměla jsem dostatek znalostí a zkušeností a to jak odborných, především v oblasti daní, se kterými jsem se do té doby nesetkala. Cítila jsem od všech velká očekávání, byla jsem první člověk ve vedení firmy, který přišel z „venku“, doposud všichni vedoucí oddělení byli dlouholetými zaměstnanci. Ve firmě panovala určitá rádo by rodinná atmosféra a nováčci si tak trošku připadali jako vetřelci. Má předchůdkyně Jitka nasadila laťku poměrně vysoko, ona byla ten kdo systém manažerského i finančního účetnictví vymyslel a rozběhl. V té době, když vše zaváděla byla firma hodně malá, obrat cca 20 mil. Kč a když já její práci přebírala, byl obrat čtyřnásobný. To co ona vytvářela sedm let jsem měla pochopit za několik měsíců.

2.1. Popis situace
2.1.1. Situace na FO

Finanční oddělení do odchodu Jitky K. nebylo v zásadě příliš manažersky vedeno a jeho fungování bylo v podstatě naprosto závislé na Jitce, která vykonávala většinu kvalifikovanější práce, veškeré prezentace, většinu komunikace s ostatními vedoucími a především s generálním ředitelem. Pro své dvě pořízené nechávala v podstatě především rutinní věci. Toto vycházelo z růstu a rozvoje firmy, mě ovšem bylo prezentováno, že tu a tu činnosti dělá Daniela a ne Daniela zpracuje, ty udělej analýzu a kontrolu … potom předej tomu a tomu.

Druhým důležitým členem oddělení byla Daniela J., která čtyři roky pracovala ve společnosti na pozici účetní, má středoškolské vzdělání ekonomického směru a letitou praxi v účetnictví. Pro ni bylo velkým zklamáním, že jí uvolněná pozice nebyla nabídnuta a na tuto pozici nastoupila (v jejích očích) v podstatě osoba se stejnou kvalifikací. Sama jsem ze začátku nechápala proč jí tato pozice nabídnuta nebyla, ale po určité době jsem zjistila, že bohužel nemám dobré organizační ani analytické schopnosti, tedy že manažerskou část práce, která je na této pozici nutná, by zcela jistě nezvládala.

Další kolegyní byla Jana B., která je jedním z nejstarších zaměstnanců společnosti a v té době měla po mateřské dovolené domluvený úvazek na deset hodin v týdnu. Mě byla charakterizována jako loajální a spolehlivá. Její hlavní náplní práce bylo účtování jednoduchých přijatých faktur a další naprosto rutinní věci."

Poznámka

Bylo by vhodné více propojit teorii s praxí.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera14147
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse