Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Výživa při jaterním onemocnění

Výživa při jaterním onemocnění


Kategorie: Zdravotnická škola

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s výživou při jaterní dietě. Nejdříve charakterizuje játra a dietoterapii, poté se již věnuje popisu nevhodných potravin při léčbě pacienta. Uvádí postup a technologii přípravy pokrmů. Vypisuje vhodné potraviny pro dietu, i doplňky stravy.

Obsah

1.
Játra
2.
Dietoterapie
3.
Zakázané potraviny
3.1.
Tučné sýry
3.2.
Přílohy
3.3.
Zelenina a ovoce
3.4.
Ostré koření
3.5.
Ostatní
4.
Základní technologie přípravy pokrmů
5.
Vhodné potraviny při dietě
5.1.
Maso
5.2.
Vajíčka
5.3.
Bramborové knedlíky
5.4.
Zelenina a ovoce
5.5.
Pečivo
5.6.
Bylinky
5.7.
Pitný režim
5.8.
Vitamíny
6.
Závěr

Úryvek

"Játra jsou nezastupitelným orgánem v lidském těle a jsou největší metabolickou žlázou, která slouží pro rychlou energii, jako zásobárna vitamínů, minerálních látek, cukru, produkují žluč, regulují hormonální rovnováhu. Zásadní funkce jater je tvořena detoxikací a odstraňování jedovatých látek z těla.
Dietoterapie je určena stadiem nemoci a stupněm poškození, např. u akutní hepatitidy je z počátku pouze dieta tekutá, poté neplnohodnotná a postupně se přechází přes 4S k dietě číslo 4, tedy s omezením tuků.
Nejčastější dieta v domácím ošetření je již dieta s omezením tuků, je důležité úplné vyloučení alkoholu a to v jaké koliv koncentraci i pokud se jedná o nízkoalkoholické pivo, nebo likérové bonbony.
Mezi zakázané potraviny patří také veškeré uzeniny, salámy- lovecký salám, vysočina apod., klobásy, nakládaná masa, zvěřina, maso tučné, jako je vepřový bůček, kachna s kůží apod. sardinky v oleji.
Tučné sýry- nad 40% tuku v sušině, pikantní sýry včetně zrajících(olomoucké tvarůžky), tučné jogurty(florian, krajanka, lipánek), tučné mléko.
Z příloh to jsou luštětiny brambory hojně maštěné máslem, krokerty, hranolky smažené na tuku, připrava brambor v troubě na pečícím papíru je povolena.
Ač by se zdálo, že zelenina a ovoce v této dietě mohou být zastoupeny bez omezení je třeba se vyvyrovat nadýmavé stravě jako je např. zelí, kapusta, okurky (jedná se o čerstvé, ale pozor, i nakládané), květák, ledový salát, čerstvá cibule, česnek a veškerá nakládaná zelenina, sterilovaná je však povolena. Z ovoce je to slupkovité bobulovité ovoce typu angrešt, borůvky, dále pak ananas, hrušky třešně.Všechny druhy oříšků, je možní občas zařadit mandle či vlašské ořechy, kvůli vitamínům.
Ostré koření je rovněz zakázáno, člověk trpící jatrním onemocněním by se měl vyvyrovat pepři, paprice, kari, chili, a podobným kořením, dále pak masoxu, sojovým omáčkám, octu.
Majonéza, tatarská omáčka, různé typy grilovacích omáček, hořčice je rovněž zakázána.
Do výčtu zakázaných potravin dále patří čokoláda, moučníky z tučného těsta či s tučnýmy krémy, dále je nutné se vyvyrovat teplému, kynutému(buchty), listovému(závin, šátečky), smaženému(koblihy, křupinky) těstu, čerstvým rohlíkům či houskám, čerstvému chlebu.
Přesto, že se mnohdy může zdát, že tato dieta zakazuje téměř vše, ale hlavně to co má pacient rád, tak se dají připravit pokmy chutně a hlavně zdravě z potravin a technologiemy, které jsou povolené. Mezi základní technologie přípravy pokrmů při jaterní dietě patří vaření, dušení, vaření v páře, pečení na nepřilnavém povrchu s minumálním či nulovým množstvím tuku, pečení pokrmů v alobalu a grilivání."

Poznámka

Tato práce obsahuje překlepy.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4a070405968d2.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Jatra_vyziva.doc (39 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse