Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Závislost na drogách

Závislost na drogách


Kategorie: Základy společenských věd, Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Městské víceleté gymnázium Klobouky u Brna, příspěvková organizace, Klobouky u Brna

Charakteristika: Krátký referát pojednávající o závislostech a drogách byl původně určený do hodiny biologie, ale informace je možné využit i v jiných předmětech.

Obsah

1.
Závislosti na drogách
2.
Další závislosti

Úryvek

"Závislost
Závislost dost často začíná třeba na víkendových akcích. Tam se člověk setká s drogou. A pak na ty akce chodí pořád častěji. Třeba si i nalhává, že je to jenom proto, že se chce bavit, ale je to proto, že chce tu drogu. A pak si už ty víkendy prodlužují a berou každý den a pak i víckrát denně. U tvrdých drog se pak vytvoří tak silná závislost, že už si člověk nedává drogu jen proto, že chce zažít ty stavy, který s drogou zažívá, ale prostě proto, že bez té drogy je mu nesnesitelně zle. Často nedokáže ani vstát, dokud si něco nevezme. To se děje hlavně u tvrdých drog, jako jsou pervitin a heroin. Díky drogám se člověk razantně mění. Proto, aby si mohl dát svoji drogu udělá úplně všechno. Krade, lže, podvádí vlastní rodinu a přátele. Co se týče heroinu, tak na tom bylo spousta lidí po válce závislých, protože jim za války bylo podáváno morfium. To se vyrábí z morfinu, stejně jako heroin. A když už je někdo závislý na tvrdých drogách, většinou se předávkuje dřív, než se závislostí stačí něco udělat.

Marihuana:150-300 Kč za gram
Droga Cena Jednotka Doba spotřeby jedné dávky
Marihuana 150-300 Kč gram 1 – 2 dny
Extáze 100 - 200 Kč pilulka 2 – 5 hodin
LSD 200 Kč (vzácná) papírek 2 dny

Z toho vyplívá, že pokud někdo pravidelně kouří marihuanu, tak za měsíc utratí asi 3 750 Kč. To je za rok 45 000 Kč. A kdo si může něco takového dovolit?
Pokud člověk navštíví za měsíc řekněme čtyři akce a na každé si dá dejme tomu dvě pilulky extáze, vychází cena na 1 200 Kč za měsíc. To by bylo 14 400 za rok.
Pokud by člověk pravidelně užíval LSD, za měsíc by utratil zhruba 3000 tisíce, což je 36 000 Kč za rok.
A to ještě nemluvíme o tom, kolik jsou lidé ochotni utratit za povolené drogy (alkohol, cigarety), které jsou mnohdy mnohem návykovější, než zde uvedená marihuana. Například nikotin.

Facebook – tak trochu zvláštní droga
I když se to nezdá, tak označení droga se dá použít i pro závislost vyvolávající sociální sítě (např. Facebook, Twitter, ICQ). Čím dál více lidí se stává závislými a i když si to neuvědomují, bez sociální sítě se prostě neobejdou. Vytváří si tak silnou závislost, že se jí mnohdy nedokážou vzdát. Závislost na soc. sítích může být silnější, než závislost na některých drogách.

Cigarety – černé plíce
Jedna z nejnávykovějších drog. Obsahuje Nikotin. Ničí plíce.

Alkohol, kofein – povolené pití
Kofein je hodně návykový, dlouhodobými účinky jsou nespavost a deprese. Alkohol není tolik návykový, ale jeho účinky jsou mnohem horší. Ničí játra, ledviny, nervové buňky.

Ostatní závislosti
Lidé můžou mít i atypické závislosti, jako například na jídle (čokoláda, lízátka, žvýkačky…), na aktivitách (sport, uklízení, hraní počítačových her…) a dokonce i na sexu (nymfomanie). Většina takových závislostí není příliš nebezpečná a některé mohou časem i vymizet."

Poznámka

Součástí práce je malá tabulka.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51854ba96ae7b.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Zavislost_na_drogach.doc (35 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse