Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Zhodnocení klimatických podmínek na hlavní meteorologické stanici Znojmo

Zhodnocení klimatických podmínek na hlavní meteorologické stanici Znojmo


Kategorie: Meteorologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta, Lednice

Charakteristika: Seminární práce z předmětu Bioklimatologie zabývající se zhodnocením klimatických podmínek na vybrané meteorologické stanici (hlavní stanice Znojmo) za delší časové období. Slovní hodnocení je doplněno řadou tabulek a grafů, které obsahují naměřené hodnoty (např. průměrná roční teplota, průměrná teplota půdy, průměrný měsíční úhrn srážek, výška sněhové pokrývky, teplotní a srážkové gradienty atd.).

Obsah

1.
Obecná charakteristika přírodních podmínek na dané lokalitě
2.
Zhodnocení klimatických podmínek v období 1901-1950 na dané lokalitě
3.
Tabulky a grafy
4.
Zdroje

Úryvek

"Hydrologicky patří území Znojemska do povodí řeky Dyje, která teče na jihu znojemského regionu. Důležitými přítoky Dyje, která se později vlévá do řeky Moravy, jsou např. řeky Želetavka, Jevišovka a Kyjovka. Severní část regionu odvodňuje hlavně řeka Jihlava, která se k Dyji připojuje v Novomlýnských nádržích. Vzhledem ke svažitosti terénu odtéká většina vod ze severozápadu k jihovýchodu (2).
Území Znojemska náleží ke dvěma geomorfologickým celkům. Na západě to je geomorfologická provincie Česká vysočina a na východě geomorfologická provincie Západní Karpaty. Hranice mezi těmito celky vede zhruba přes obec Šatov, Znojmo a Moravský Krumlov. Rozdílná geologická stavba obou provincií se odráží i v morfologii krajiny. Západ regionu je tvořen zvlněnou pahorkatinou Českomoravské vrchoviny, která je geomorfologickou oblastí České vysočiny. Pahorky Českomoravské vrchoviny jsou složeny hlavně z krystalických hornin vzniklých v prvohorách. Východ regionu naopak tvoří nížina Západních Vněkarpatských sníženin, což je geomorfologická oblast Západních Karpat. Západní Vněkarpatské sníženiny zde konkrétně představuje geomorfologický celek nazvaný Dyjsko-svratecký úval – ten je tvořen zejména sedimentárními horninami třetihorního moře. Rozdílná geologická podloží dala vzniknout dvěma základním druhům půd, v západní části to jsou hnědozemě a na východě regionu úrodné černozemě a nivní půdy (2,3).
Oblast Znojemska můžeme rozdělit na dva hlavní krajinné typy – jihovýchod regionu je teplý a nížinný, lidmi využívaný k zemědělství, na sever a západ zasahuje svými pahorky a lesy vlhčí a chladnější Českomoravská vrchovina. Na jihovýchodě tedy můžeme nalézt teplomilnější druhy rostlin a živočichů, typická jsou stepní společenstva (2).
Nedaleko od Znojma se nachází i Národní park Podyjí. Svou rozlohou nejmenší národní park v ČR se rozkládá podél řeky Dyje mezi Znojmem a Vranovem nad Dyjí. Tato oblast se vyznačuje unikátním vzhledem krajiny. Řeka Dyje zde vytváří hluboké a meandrovité údolí, které je lemováno lesy, skalisky a kamennými moři. Toto jedinečné a málo porušené území je zajímavé tím, že se zde na relativně malém prostoru vyskytuje velké množství jak chladnomilných tak i teplomilných druhů rostlin a živočichů. Druhy chladnomilné se vyskytují zejména v lesích a na stinných severních svazích údolí. Naopak druhy teplomilné se soustřeďují na slunných stráních s lesostepním charakterem. Mezi velké množství vzácných druhů rostlin patří např. lilie zlatohlavá, vstavač osmahlý, koniklec velkokvětý, vřes obecný, kosatec dvoubarvý, jalovec obecný, volovec vrbolistý atd. Z říše živočišné se zde nachází např. vydra říční, plch velký, čáp černý, volavka popelavá, mlok skvrnitý, pstruh obecný, otakárek ovocný, kudlanka nábožná atd. (4,5)."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a28792e673ea.zip (237 kB)
Nezabalený formát:
Seminarni_prace___Stanice_Znojmo___kopie.doc (420 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse