Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Život cizinců v ČR

Život cizinců v ČR


Kategorie: Základy společenských věd

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se zabývá životem cizinců v České republice. Stručně charakterizuje pobyt cizinců v ČR mezi roky 1989 - 2006. Následně autor využívá záznamů Českého rozhlasu 6, který v roce 2006 uváděl dokumentární pořad Cizinci v Česku, a vybírá z nich 5 ukázek, které ve své práci shrnuje - Oslava řeckého národního svátku 28.10. 2006 v Praze, Kazašská rodina v Praze, Suzana Držanič, manažerka z Chorvatska v Praze, Thomas Britz, německý právník v Praze a Erik Best - americký novinář a vydavatel listu The Fleet Sheet v Praze.

Obsah

1.
Život cizinců v ČR mezi roky 1989 - 2006
2.
Dokumentární pořad Českého rozhlasu 6 "Cizinci v Česku"
2.1.
Oslava řeckého národního svátku 28/10/2006 (vysíláno 28/11/2006)
2.2.
Kazašská rodina v Praze (18/7/2006)
2.3.
Suzana Držanič, manažerka z Chorvatska (28/11/2006)
2.4.
Thomas Britz, německý právník (vysíláno 29/08/2006)
2.5.
Erik Best - americký novinář a vydavatel listu The Fleet Sheet (14/11/2006)

Úryvek

"Suzana Držanič, manažerka z Chorvatska (28/11/2006)
Chorvatská manažerka Suzana Držanič (původem ze Zagrebu) přicestovala do Česka před dvanácti lety, velmi rychle se naučila česky, vystudovala Anglo-americkou college a od jejího absolvování pracovala v mnoha zahraničních společnostech na vysokých postech. Ze školy má mnoho přátel z takřka z celé Evropy a Ameriky. Před rokem získala trvalý pobyt v konkurzu vládního programu pro mladé a vzdělané cizince, kteří hodlají žít a pracovat v Česku. Důvodem jejího příchodu do Česka byla určitá nestabilita způsobená transformací ekonomiky po rozpadu bývalé Jugoslávie a také válka v Bosně. Zajímavě působilo líčení vývoje jejího náhledu na Čechy, které zažila za totality u Jadranu a těmi dnešními. O Češích se vyjadřuje spíše pozitivně, přesto na ně a jejich způsob trávní dovolené na Jadranu vzpomíná s úsměvem.

Thomas Britz, německý právník (vysíláno 29/08/2006)
Krátce po revoluci se přihlásil ke studiu na PF UK německý absolvent Passovské právnické fakulty Thomas Britz, původně z Koblenzu nad Rýnem. Od té doby se naučil plynule česky, dobře se orientuje v českém právu. Čechy považuje za příjemné a otevřené, zvláště ty v Praze. Ve svém vyprávění hovořil zejména o své profesi a zálibě k právu.

Erik Best - americký novinář a vydavatel listu The Fleet Sheet (14/11/2006)
Americký novinář E. Best srovnává kvalitu a úroveň vydavatelů a novinářů v Česku a Americe. Vytýká českým novinářům a vydavatelů nedostatečnou kvalitativní úroveň, rozpolcenost, přílišnou bulvárnost. Vysvětloval také postoje Američanů vůči válce v Iráku. Do Česka přicestoval v roce 1991, s češtinou se neustále ale potýká. Každodenně se ji doučuje a pouze jeho přízvuk je lehce odlišný, gramatika je bezchybná. Se životem v Česku je moc spokojený a uvádí, že se setkává s pozitivní diskriminací, poté co se identifikuje americkým pasem, z čehož ale není příliš nadšený. Oženil se s Češkou."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x46ec4673a0e33.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Cizinci_v_CR.doc (47 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse