Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » I při studiu MBA vás čeká tvorba seminárních prací

I při studiu MBA vás čeká tvorba seminárních prací

Možná vám přijde zbytečné, že po vás ve škole pořád chtějí nějaké referáty a seminární práce. Má to ale čistě praktické důvody. Už od základní školy se vás učitelé snaží naučit vyhledávat si informace a přehledně je zpracovávat, protože tahle činnost vás bude provázet po celý život. Dlouhé závěrečné práce totiž budete tvořit třeba i při studiu MBA.

Studium MBA je určené všem podnikatelům, pracovníkům managementu a všem ostatním, kteří se chtějí uplatnit na manažerských či jiných vyšších pozicích. Nejedná se o vysokoškolskou formu studia, je těžké ho k něčemu přirovnat. Je to prostě něco úplně jiného, nadstavba znalostí zaměřená spíše na praxi. Svým pojetím je naprosto unikátní.

Samostatnost především

Školy MBA cílí hlavně na absolventy vysokých škol a již pracující lidi se zkušenostmi na manažerských pozicích. Kvůli tomu nabízí vysoce flexibilní studium. Studenti se obvykle schází jen několikrát do roka a zbytek zvládají sami z domova formou e-learningu. Jako důkaz, že dané téma opravdu pochopili, pak vypracovávají závěrečnou práci – podobně jako vy vypracováváte seminární práci na určité téma do školy. V závěrečných pracích ale studenti mohou řešit například problémy ze svého vlastního profesního života.

Roční samostudium, seminární práce a závěrečná práce

Na jedné z nejprestižnějších českých MBA škol, Cambridge Business School s.r.o., trvá studium jeden rok. Studenti se účastní čtyř celodenních odborných seminářů, zbytek výuky absolvují prostřednictvím e-learningového prostředí. Studium je rozděleno do dvou semestrů, na jejichž konci musí odevzdat seminární práce z jednotlivých navštěvovaných modulů. Na konci druhého semestru pak zpracovávají nejrozsáhlejší závěrečnou práci, kterou musí obhájit před odbornou komisí, aby studium úspěšně ukončili.

Přínosné konzultace nad pracemi zajišťují lektoři a přednášející, i přes tuto skutečnost ale velmi záleží na přístupu a schopnostech samotných studentů. Je nutností dokázat probíranou látku správně uchopit, popřípadě k ní dohledat další relevantní informace a smysluplně je použít v požadovaných seminárních pracích.  

A právě proto se učte zpracovávat podobné dlouhodobé projekty samostatně, ať už jste na základní, střední, nebo vysoké škole. Nikdy nevíte, do čeho se v životě pustíte, tak ať jste na samostatné studium připravení. Na absolventy MBA totiž zaměstnanci nahlíží jako na samostatné schopné jedince, kteří jsou ochotni udělat něco nad rámec svých povinností.

 

datum: 25.08.2016 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse