Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Afghánistán

Afghánistán



Kategorie: Zeměpis

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Po uvedení základních údajů o Afghánistánu přibližuje práce jeho přírodní poměry, historii nebo hospodářství.

Obsah

1.
Základní údaje
2.
Přírodní poměry
3.
Lidé a dějiny
4.
Hospodářství

Úryvek

"Afghánský islámský emirát

Rozloha: 650 000 km2
Počet obyv. ( r.1994): 19 mil. ( vč. uprchlíků v zahraničí 22 mil.)
Srážky: 338 mm
Teploty: leden -3, červenec 24
Nejvyšší hora: Nošak 7485 m
Města: Kábul ( hl. město, 2,2 mil.), Kandahár, Herát, Mazáre Šerif
HDP na osobu ( r.1993): 200 USD (ČR 3000 USD)
Naděje na dožití: 44 a 43 let
Kojenecká úmrtnost: 15%

Přírodní poměry
Většinu území vyplňuje pohoří Hindukúš, které dosahuje i 7000 výšek. Většina obyvatel žije v zavlažovaných údolích (např. údolí řeky Kábul, kde vzniklo hlavní město).

Podnebí je suché vnitrozemské, závislé na nmv. Teploty v létě na jihu přes 50C a v zimě na severu kolem -20C. Na východě prší i 1000mm/rok. V Hindukúši jsou četné ledovce, které v létě napájí řeky a umožňují zavlažování.

V suchých oblastech roste pouštní a xerofytní (suchu přizpůsobená) vegetace. V údolích najdeme duby, topoly, ořechy. Žijí zde např. medvědi, gazely, tygři, snžní levharti, supi atd.

Lidé a dějiny
Afgh. Byl rozpolcen občanskou válkou od konce 70. let 20. stol., kdy islámští bojovníci (mudžáhidové) zahájili partyzánskou válku proti komunistickému reřimu, který podporovala vojska sovětského svazu. Islámské síly získaly nadvládu v roce 1992, v roce 1996 hnutí Taliban obsadilo hlavní město a převzalo kontrolu i nad dalšími oblastmi. Po útocích Al Kajdy v Americe USA a VB válčili v Afghánistánu, Taliban porazily a nyní v Afgh. probíhá proces obnovy státu, ale, jak to bývá, je tam mnoho obtíží. Taliban – to bylo jedno veliké omezení ….

Afghánistán je národnostně velmi pestrý, což se odráží třeba v neschopnosti se dohodnout (např. paštunové, Tádžikové atd.).

Hospodářství
V desátém a dvanáctém století Afghánistán vzkvétal. Tkaly se tu nejkrásnější koberce na světě, vyráběly se fantastické šperky, těžilo se zlato, rozvíjela řemesla a dvory sultánů byly přeplněny básníky, lékaři a astronomy.

Je rozvráceno válkou a země je jednou z nejchudších na světě. Rozhodujícím odvětvím je zemědělství. Hlavní plodinou je pšenice (dále např. kukuřice, rýže, bavlna, oříšky, rozinky a sušené ovoce). Díky zavlažovacím projrktům se plocha orné půdy zvětšila na 12%, ale válka nejen minami vše ztěžuje. V horách dominuje chov ovcí. NS – zemní plyn. Na export jdou např. tkané koberce a řemeslné výrobky. Železnice není, jen silnice ve špatném stavu.

Školství as zdravotnictví velmi nízká úroveň. Po pádu Talibanu se vše rozvíjí, např. školy i pro dívky."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x508a9afbd23da.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Afghanistan.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse