Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Alexandr Isajevič Solženicyn: Jeden den Ivana Děnišoviče

Alexandr Isajevič Solženicyn: Jeden den Ivana Děnišoviče


Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce uvádí biografii ruského prozaika a publicisty Alexandra Isajeviče Solženicyna. Následuje srovnání spisovatele s dílem a osobností F.M. Dostojevského. Hlavní důraz je kladen na charakteristiku a děj Solženicynovy knihy Jeden den Ivana Děnišoviče. V závěru se objevuje shrnutí a vlastní názor autorky práce.

Obsah

1.
Biografie Alexandra Isajevič Solženicyna
2.
Srovnání A.I. lloženicyna a F.M. Dostojevského
3.
Jeden den Ivana Děnišoviče
3.1.
Charakteristika knihy
3.2.
Děj knihy
3.3.
Shrnutí
3.4.
Vlastní názor autorky

Úryvek

"Jeden den Ivana Děnišoviče
- novela, za kterou dostal autor Nobelovu cenu za literaturu z roku 1970
- byla napsána na základě jeho skutečného pobytu v koncentračním pracovním táboře Gulag → částečně autobiografická
Děj novely se odehrává ve zvláštním lágru se zpřísněným režimem, kde hlavní postava Ivan Děnisovič Šuchov prožívá svůj obyčejný den, jeden z tisíců podobných. Jako voják se dostal do německého zajetí, odkud utekl, ale přesto byl odsouzen na deset let jako zrádce a špión. Osm let již prožil po různých táborech po Sibiři a zanedlouho ho čeká propuštění, avšak ze zkušeností ostatních vězňů ví, že takové, jako je on, buď pošlou do vyhnanství, nebo mu připíšou dalších pár let.
V táboře je tvrdý, až nelidský režim ovládaný zločinci z povolání, kteří si na úkor pracujících zločinců zlepšují životní podmínky. Šuchov však musí držet jazyk za zuby, nebo ho zavřou do korekce, což je kamenné vězení, kde se netopí a kde je i v létě mráz několik stupňů pod nulou. Po několika dnech v tomto vězení, člověka čekají doživotní následky nebo to může končit dokonce i smrtí.
V těchto otřesných podmínkách tedy nabývá každá maličkost na významu - jaký bude příděl chleba, jestli stihne teplé jídlo; důležité jsou také vztahy s lidmi, vedle nichž žije, pracuje s nimi a snaží jim i sobě pomáhat, i když se mezi jeho spoluvězni najdou také donašeči, zbabělci a nespolehlivý jedinci.
Ten den, který vypravěč líčí se Šuchov necítí zrovna ve své kůži, má zvýšenou teplotu, avšak ne tak velkou aby zůstal na marodce, takže ho opět čeká jen den plné práce.
Šuchov během dne retrospektivně promítne svůj život a otevře pohled na svou životní filozofii, která mu pomáhá v táboře přežít. I přese všechno si zachovává lidskou důstojnost a hrdost, dokáže se i v prostředí naprostého bezpráví radovat nad maličkostmi.
Večer nakonec přemítá nad uplynulým dnem ...
Souhrn :
(ukázka jak se dá i ve vězení prožít celkem vydařený den)
+ Autor ukazuje, jak vězení může změnit charaktery lidí. Někteří spoluvězni si dosud uchovali hrdost a lidskou tvář (žijí podle pravidel civilizace). Jiní se v zoufalství schylují k ponižujícímu chování (vylizují misky po jídle nebo chodí udávat)."

Poznámka

Práce má zčásti heslovitý charakter.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4787b45275060.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Jeden_den_Ivana_Denisovice.doc (44 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse