Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Alois Jirásek: F. L. Věk

Alois Jirásek: F. L. Věk


Kategorie: Česká literatura do 20. století, Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce krátce charakterizuje dílo jako celek a poté se věnuje nástinu děje každého z dílů.

Obsah

1.
Charakteristika díla
2.
Děj
2.1.
První část
2.2.
Druhá část
2.3.
Třetí část
2.4.
Čtvrtá část
2.5.
Pátá část

Úryvek

“První část 5- ti dílné knihy popisuje dobu narození Františka Věka, dále popisuje jeho dětství a dozvídáme se až o době relativní dospělosti F. Věka.
František se už jako malý seznámil s jejich sousedem Žalmanem, starcem, který žil sám. František ho často navštěvoval a jednou ho zahlédl s Kralickou Biblí. Den na to mu Bibli odebrali a on se domníval, že to byl právě František, který ho udal, a proto Františka už k sobě nikdy nepustil.
František se rád už v malém věku učil se svým kmotrem zpívat. Jeho talent byl opravdu velký a navíc ve zpěvu našel zalíbení. Nejen kvůli doporučení kmotra Havránka byl v deseti letech odvezen do kláštera k Benediktům. Páterem tam byl Matyáš, který se staral o knihovnu, v níž našel František zalíbení. Po té co páter umře, vrací se František z města a omylem shodí pátera z prkna a tím ho vrátil mezi živé. Páter mu je za tento čin nesmírně zavázán a oblíbí si Františka natolik, že z něj udělá svého pomocníka. Když se na trůn dostane císař Josef II., umře Matyáš už definitivně a klášter se kvůli reformě musí zničit. František stihne odnést nějaké knihy a ty pak prodá, aby mohl dál studovat. Mezi zachráněnými knihami je i Žalmanova Bible a po jejím obdržení se zase s Františkem spřátelí.
Když si František potřebuje přivydělat, doučuje na housle Paulu Butteaovou. Byla to krásná dívka s velkým talentem, která oněměla po té, co ji zbil její učitel. Ona tajně milovala Václava Tháma, ale Františkovi se líbila. Ale Paulina sestra, Lotty, se zamilovala do Františka. František se vrátil domů, když zjistil, že je jeho matka nemocná. Ale krátce na to se rozhodl utéct, protože z něj chtěl jeho otec udělat obchodníka, ale rozmyslel si to po té, co narazil na rodinu Butteauových a Václava Tháma. Ten mu řekl, aby se radši věnoval vlastenectví a František ho poslechl."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4835a4224b295.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Jirasek_F.L.Vek.doc (39 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse