Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ


Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce se zabývá obsahem díla Malý princ autora Antoina de Saint-Exupéryho. Uvádí také údaje o vydání knihy, věnuje se zvolenému tématu i myšlence. V závěru autor seminární práce shrnuje svůj názor na daný příběh.

Obsah

1.
Údaje o knize
2.
Obsah díla
2.1.
Letec ztroskotává
2.2.
Princova planeta
2.3.
První okolní asteroid
2.4.
Setkání s domýšlivcem
2.5.
Lampář a zeměpisec
2.6.
Země
2.7.
Princův návrat domů
3.
Téma
4.
Myšlenka
5.
Názor autora

Úryvek

"Letec, kterému se porouchal motor, musel nouzově přistát uprostřed Sahary. Po první osamělé noci uprostřed pouště se náhle u něho objevil malý človíček, který žádal, aby mu pilot nakreslil beránka. Dozvídá se postupně, že malý princ pochází z vesmíru, kde mu patří jedna maličká planetka nazvaná B 612.
Na planetě je mnoho semen baobabů, s nimiž musí princ denně bojovat. Je rád, že má beránka, který bude okusovat mladé baobaby. Na planetce má také jedinou krásnou květinu, kterou má rád a o niž se stará. Květina je bezbranná, ale má čtyři trny. Trochu prince trápí svými rozmary, a proto ji má ještě raději. Má strach, aby jí beránek nezničil. Staral se také o dvě malé činné sopky a jednu vyhaslou, denně je vymetal a každé ráno se na nich ohříval snídani.
Aby mohl opustit svou planetu, využil tahu divokých ptáků. Navštívil některé okolní asteroidy.
Na prvním z nich bydlel král. Neměl rád, když mu někdo odporoval. Byl rád, že k němu přišel malý princ, měl tak alespoň jednoho poddaného. Pyšnil se tím, že ho každý poslouchá proto, že dává jen rozumné rozkazy. Když malý princ chtěl planetku opustit, král ho nejdříve zdržoval, sliboval, že ho jmenuje ministrem. Malý princ však prosil, aby mu král nařídil, že se má vzdálit. Král mu nařídil, aby se stal jeho vyslancem, a malý princ opustil planetku.
Na další planetě žil domýšlivec. Chtěl, aby se mu princ obdivoval. Žádal ho, aby tleskal, a vždy se potom vznešeně ukláněl. Chtěl, aby princ uznal, že je na planetě ze všech nejkrásnější a nejchytřejší. Malý princ namítl, že je přece na planetě sám. To však domýšlivci nevadilo. Malý princ ho brzy opustil.
Další planeta patřila pijanovi, který pil, aby zapomněl, že se stydí za to, že pije.
Malý princ navštívil ještě další planety – na jedné bydlel businessman, který se domníval, že mu patří všechny hvězdy a planety, a celé dny se zabýval jejich sčítáním.
Na páté planetě našel princ lampáře, který ráno zhasínal a večer rozsvěcoval pouliční svítilnu. Stěžoval si, že jeho planeta se otáčí čím dále tím rychleji a on musí zhasínat a rozsvěcovat podle příkazu lampu každou minutu. Byl to však jediný člověk, který se zabýval něčím jiným než sám sebou."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x48a7ed187bc08.zip (13 kB)
Nezabalený formát:
Exupery_Maly_princ.doc (46 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse