Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ



Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje rozbor knihy Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho. Nejdříve jej žánrově zařazuje, stručně se zabývá jazykovou stránkou, literární útvarem a prostorem. Poté seznamuje s tématem a charakterizuje hlavní postavy. Uvádí stručný obsah díla spolu s krátkými citáty. V závěru je uvedeno hodnocení autorky seminární práce.

Obsah

1.
Zařazení
2.
Jazyková stránka
3.
Literární útvar ( členění)
4.
Prostor
5.
Čas
6.
Téma
7.
Hlavní postavy
8.
Obsah
9.
Citát
10.
Hodnocení

Úryvek

"Zařazení: moderní světová literatura
Jazyková stránka: moderní řeč, zamyšlení
Literární útvar ( členění): filozofická pohádka
Prostor: Sahara, kde potkává Malý princ pilota, který zde havaroval. Malý princ pilotovy vypráví o svých zážitcích z jiných planet.
Čas: 9 dnů

Téma: Tato slavná kniha vypráví o pilotovi (autorovi), který ztroskotal na Sahaře. Tam se setkává s malým princem, který přiletěl ze své planetky ve vesmíru na Zemi, protože si nebyl jist láskou své květiny, kterou miloval. Pomůže pilotovi najít studnu s vodou a po hadím uštknutí se vrací na svou planetku. Je to filozofická pohádka, ke které se mnohdy vrací děti i dospělí.

Hlavní postava:
Malý Princ: malé postavy, světlé vlasy, zvědavý, nikdy neodpoví na otázku, vždy trvá na své otázce, starostlivý, usměvavý
Vedlejší postavy:
Pilot: který ztroskotal na Sahaře (charakteristika)

Obsah: Malý princ přichází na naši zemi ze vzdálených vesmírných světů, kde se v africké poušti Sahaře setkal s pilotem, který příběh vypráví a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Při návštěvě první planety se setkává malý princ s králem, který vidí svět velice zjednodušen, nesnesl odpor proto dával rozumné rozkazy. Na další planetě potkává domýšlivce, jenž slyšel pouze chválu. Dále poznává pijana na třetím asteroidu, který pije, protože se stydí za to že pije. Čtvrté planetě vládne byznysmen, kterému patří všechny hvězdy, a tak je pořád přepočítává. Přivlastnil si je, protože nikdy nikoho před ním nenapadlo, že by mohli někomu patřit. Pátou planetu obývá lampář a svítilna, která je ze všech nejmenší. Šestá planeta byla 10x větší a bydlil na ní starý pán (zeměpisec) a spisoval obrovské knihy. Sedmou a také poslední planetou se mu stala planeta Země, kde se seznámil s liškou která ho naučila co je to tajemství čistého srdce, dobro a krása. "

Poznámka

Práce obsahuje věcnou chybu - Antone de Saint-Exupéry má být Antoine de Saint-Exupéry.
Práce kompilačního charakteru. Čerpáno z: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/antoine-de-saint-exupery/maly-princ-6.html.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4943a074f04f1.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Maly_princ.doc (35 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse