Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Báječná léta pod psa - Michal Viewegh

Báječná léta pod psa - Michal Viewegh


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč, Třebíč

Charakteristika: Práce obsahuje rozbor knihy Báječná léta pod psa. Je vhodná k maturitní zkoušce i s poměrně rozsáhlým obsahem.

Obsah

1.
Údaje o autorovi, jeho další díla, současníci
2.
Charakteristika doby, ve které bylo dílo vydáno
3.
Literární druh a žánr, umělecký směr
4.
Charakteristika hlavních postav, obsah
5.
Kompozice
6.
Jazyk, hlavní téma
7.
Zajímavosti, vliv díla

Úryvek

"Michal Viewegh (31. března 1962 v Praze) je český spisovatel a publicista. V současnosti jde o nejúspěšnějšího českého spisovatele a nejprodávanějšího českého romanopisce.
Vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Od začátku vysokoškolského studia publikoval povídky v Mladé frontě. Po dokončení studia učil na základní škole, ale toto povolání brzy opustila. Působil krátce jako redaktor v nakladatelství a poté se začal věnovat výhradně spisovatelské dráze. Pro jeho literární díla je typický ironický a groteskní styl. Literární kritikové tvrdí, že píše podivným stylem a kvůli tomu ho řadí k tzv. ,, nízké literatuře´´. I přesto většina jeho děl je u čtenářů velice oblíbená a některá patří i k bestsellerům.
Další díla: Výchova dívek v Čechách, Účastníci zájezdu, Případ nevěrné Kláry
Současníci: Petr Švabach (Šakalí léta), Květa Legátová (Želary), Tereza Boučková (dcera Pavla Kohoutova)
Doba: působí hlavně v 90. letech 20. století a na počátku 21. století. Patří mezi autory, kteří se objevili po Sametové revoluci.
r. 1989 – pád komunistického režimu
1. leden 1993 – vznik samostatné České republiky
Došlo k uvolnění poměrů, jak ve společnosti, tak i v literatuře. Spousta autorů byla silně ovlivněná komunistickým režimem, proto se k tomuto tématu ve svých dílech často vraceli. Autoři však mohli volně psát o jakýchkoli tématech.

Báječná léta patří do epiky (má děj). Jedná se o satiricky laděný román (delší časové období, hodně postav, hlavní dějová linie se dále větví) s autobiografickými prvky.

Postavy:
KVIDO – neohrabaný, nadprůměrně inteligentní, svými znalostmi dokáže odzbrojit i dospělé, v mládí trpěl obezitou, rád čte, začne se věnovat psaní povídek a postupně se v psaní zlepšuje, už od dětství je zamilovaný do Jarušky
JARUŠKA – nejprve Kvidova nejlepší kamarádka, později přítelkyně a nakonec manželka. Je alergická na hodně věcí. Kvido se jí zezačátku nelíbí.
KVIDŮV OTEC – velmi vzdělaný, má vysokoškolské vzdělání ukončené červeným diplomem, má státnice z angličtiny a němčiny, velice pracovitý, nerad se dostává do konfliktů
KVIDOVA MATKA – původně herečka, je ochotná, tolerantní a milující žena, bojí se psů, protože ji jeden napadl, když byla těhotná
PACO – Kvidův mladší bratr, spí pod šerákem, chová se jako indián, poslouchá Karla Kryla, průměrný ve škole, miluje přírodu
ING. ZVÁRA – kamarád Kvidova otce, společně pracují v Sázavě
SOUDRUH ŠPERK – komunista, nadřízený Kvidova otce, donutí ho, aby hrál fotbal a koupil si od něj psa
BABIČKA LÍBA – matka Kvidova otce, posedlá zdravím, vášnivá cestovatelka
DĚDEČEK JODEF – otec Kvidova otce
BABIČKA VĚRA – matka Kvidovy matky
DĚDEČEK JIŘÍ – otec Kvidovy matky

Kniha začíná příchodem Kvida na svět. Matka začne rodit zrovna, když je v divadle a hraje se Čekání na Godota. Nestihne dojet do nemocnice, tak porodí přímo v divadle. Je kvůli tomu naštvaná, protože chtěla, aby jí odrodila její gynekoložka a dlouholetá rodinná přítelkyně Zita. Kvido je už odmala jiný než ostatní. Babičky a dědečkové se přou o jeho přízeň. Rodinná idylka je narušena příchodem vojsk varšavské smlouvy v r. 1968."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x540f15109e074.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Bajecna_leta_pod_psa.doc (37 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse