Seminarky.cz > Čtenářský deník > Slohové práce > > Bláznivý sběratel - povídka

Bláznivý sběratel - povídka


Kategorie: Vyprávění

Typ práce: Slohové práce

Škola: Gymnázium Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou

Charakteristika: Práce obsahuje fiktivní povídku s humornými prvky. Práci autorka napsala sama jako volné pokračování povídky Sklad. Práce vznikla na základě čtyř zadaných aspektů: hlavní postavy, místa děje, tématu a první věty. Zadání je dodrženo.

Obsah

1.
Zadání
2.
Text

Úryvek

"Už jsem vám vyprávěl, jak jsem vyděsil k zbláznění sběratele panenek?“ zeptal se hlasitě Roman, když se rozsvítilo světýlko z právě spravené lampičky. Rozhlédl se dychtivě po celé ploše skladu a zamračil se, když spatřil pingpongové míčky, jak se rychle kutálejí schovat pod skříň s obřími krabicemi bloků, propisek, nůžek, lepicích pásek, připínáčků a kancelářských svorek. Náladu mu zvedl až nákladní vůz, který přivážel první posluchače.
„Je to zvláštní, ale tuhle příhodu jsme ještě vážně neslyšeli,“ zasmál se a plyšáci na klíče na jeho zádech nadšeně přikyvovali.
„Zas tolik jsem jich nevyprávěl,“ ušklíbl se Roman a posadil se na zem. Nenápadně si odkašlal, aby na sebe upoutal trochu víc pozornosti, jedinou plastovou rukou zakroužil v rameni a byl připraven.
***
Těsně po tom, co mě vyrobili jako jednoho z tisíců plastových modelů pro obchody se značkovým oblečením, k nám přišla do firmy šedivá kadeřnice. Upřímně, nechápal jsem, jak někdo s tak hrozně upravenýma vlasama může česat a stříhat někoho jinýho, ale budiž, později jsem pochopil. Řekla, že by ráda nějakou figurínu, kterou by postavila jen tak do rohu svýho kadeřnictví. Dodnes nevím, proč si nakonec vybrala mě, každopádně jsem se ocitl v krabici celej zasypanej polystyrenovýma kuličkama.
Bylo divný, že jsem se po otevření víka nemusel vůbec rozkoukávat. Protože i když byla v krabici tma jak v pytli, v jejím parádním a moderním – řečeno sarkasticky – kadeřnictví byla tma přinejmenším stejná.
Celkově to tam vypadalo jaksi ilegálně. Kolem všech stěn se povalovaly krabice jedna jako druhá roztrhaná a s červeným křížem na víku. Jedinej zdroj světla představovala zaprášená žárovka zavěšená uprostřed stropu.
Stařenka se ukázala méně chatrná, než jak jsem ji odhadoval na začátku. Bez potíží mě přenesla do rohu a postavila na jednu z krabic. Aby měla jistotu, že se nezřítím dolů, opřela mě o stěnu, načež spokojeně pokývala hlavou, usmála se a sedla za stůl, respektive za nerovnou dřevěnou desku přibitou na čtyřech různě dlouhých kůlech.
Až po půl hodině jsem zjistil, kde se vlastně nachází dveře, protože v šeru dokonale splývaly s dřevěnými stěnami a byla z nich vidět jen ušmudlaná a ohmataná klika. Dovnitř vstoupil malej a buclatej mužíček. Po prvním zhlédnutí jsem ho tipnul na pětatřicet, po bližším prohlédnutí jsem svůj odhad změnil na pětačtyřicet. Potácel se jako by měl po flámu a bojoval s příšernou kocovinou. Z přehnaně dlouhých rukávů mu čouhaly jen konečky prstů a nohavice měl zase tak krátký, že kdyby nebyla zima, ale léto, myslel bych si, že si omylem objednal o pár čísel větší kraťasy.
Ale přesto, jak podivně vypadal, nejdůležitější bylo, co nesl pod paží. Dlouho jsem na tu krabici zíral, než jsem pochopil, že v ní vězní moji vzdálenou sestřenici – přes půl metru vysokou panenku s hřívou rezatých vlasů.
Najednou ten chlápek zakřičel: „Brej den!“
Kdybych už v tu chvíli byl živej, vyskočil bych z kůže. Podivínův hlas mi připomínal skřípání křídou po tabuli.
Šel za kadeřnicí, vytáhl panenku z krabice a opatrně ji položil na rovnější půlku stolu. Moje nová majitelka zvedla hlavu, s lhostejným výrazem ho očima přejela od hlavy až k patě a vzala panenku do ruky.
„Jako vždy?“ zeptala se bez zájmu a s absencí jakékoli intonace.
„Jako vždy, jako vždycky dycinky,“ odpověděl chlap, ale tím neskončil. „Víte, vono se to dneska sice má ňáko jinak, ale já rutinu měnit nehodlám. Dodavači si už halt zvyknuli na ňákej standard, že jo, tak se to musí dodržovat.“"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x526f834cb5e7b.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Blaznivy_sberatel.doc (44 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse