Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Božena Němcová: Babička

Božena Němcová: Babička


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text stručně seznamuje s dílem Babička české spisovatelky Boženy Němcové. Věnuje se popisu děje a charakteristice postav.

Obsah

1.
Úvod
2.
Popis děje
2.1.
První část knihy
2.2.
Viktorčin příběh
2.3.
Druhá část knihy
3.
Závěr

Úryvek

"Děj Babičky se odehrává na Starém Bělidle, což je statek babiččiny dcery, paní Proškové, která tam žije se svým mužem a čtyřmi dětmi: Barunkou, Adélkou, Vilímem a Janem. Božena Němcová zde zčásti popisuje svůj vlastní život, vtělila se do postavy Barunky. Knihu psala v těžkém životním období a útěchu hledá ve vzpomínkách na dětství a milovanou babičku.
Babička se na Staré Bělidlo přestěhovala na žádost své dcery. Ta se na Staré Bělidlo přistěhovala kvůli muži, který zde přijal službu u zdejší kněžny. Babička nechtěla opustit vesničku, ve které tolik let žila, ale nakonec na Staré Bělidlo odešla díky vidině svých čtyř vnoučat. Vnoučata si babičku okamžitě zamilovala. Babička dostala svou světničku, ve které spávala s nejstarší vnučkou Barunkou, a kterou si zařídila podle svého gusta – zbytek chalupy byl na ni moc „nóbl“. Zprvu byla nespokojená, ale když to na ní její dcera poznala, požádala ji aby jí pomáhala s hospodářstvím a tak babička měla co na práci, pomáhala se zvířaty a hlavně se starala o vnoučata.
První část knihy popisuje hlavně všední život na Starém Bělidle, návštěvy u mlynáře, jak chodil jednou za rok na návštěvu myslivec, na kterého se vnoučata zase celý rok těšila a který vždy vyprávěl co se mu na horách kde žije přihodilo. Kniha se také zmiňuje o rodině Kudrnových, kteří jsou velmi chudí a pro svou chudobu jsou často terčem posměchu ostatních obyvatel vesnice.
Vložkou do děje je příběh Viktorčin. Tu stále pronásledoval podivný starý voják, který do ní byl zamilovaný, a dováděl ji k šílenství. Na nátlak jejích rodičů, aby se vdala, přislíbila ruku mládenci z vedlejší vesničky. Starý voják ale za ní stále chodil a ani čáry kovářky jí ho nezbavily. Nakonec se do něj zamilovala a když odešel, utekla a žila sama v lese. Byla šílená ale lidem jí bylo líto a vždy když přišla k plotu, dali jí něco k jídlu. Nakonec ji zabil blesk.
V druhé části knihy se babička seznámí s kněžnou, která si ji oblíbí a s její mladou schovankou Hortensií. Babička je ke kněžně upřímná a když jí vypráví o lidech z vesnice, mnohým pomůže. Například chudému Kudrnovi, který její zásluhou získá práci, mladé Kristle, jejíhož mládence odvedou nespravedlivě na vojnu nebo Hortensii, která byla vychovávána v Itálii, kde se učila malovat a zamilovala se do svého učitele. Kněžna však o jejích citech nevěděla a tak ji chtěla provdat za správce. Babička se u kněžny přimluvila a tak si vzala Hortensie malíře a porodila dítě. Za dva roky ale zemřela.
Babička zemřela na Starém Bělidle obklopena přáteli, její vnoučata sjely se aby byly s babičkou v posledních chvílích jejího života. Na jejím pohřbu jde obrovský průvod lidí."

Poznámka

Práce obsahuje pravopisné chyby.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4ad2304add24b.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Nemcova_Babicka.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse