Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Božena Němcová - Divá Bára

Božena Němcová - Divá Bára


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje všechny potřebné informace o díle Divá Bára Boženy Němcové do čtenářského deníku. Uvádí bibliografické údaje o knize, informace o autorce, obecnou charakteristiku knihy a postav, rozbor děje, jazykových i kompozičních prostředků, vlastní názor i ukázku.

Obsah

1.
Bibliografické údaje
2.
Krátce o autorce
3.
Obecná charakteristika
4.
Postavy
5.
Obsah díla
6.
Kompozice a jazykové prostředky
7.
Vlastní názor
8.
Ukázka

Úryvek

"Obecná charakteristika:

Vesnická povídka Boženy Němcové vypráví o neohrožené dívce Báře, která je jiná než ostatní. Právě proto ji lidé nemají rádi, straní se jí a všemožně ji pomlouvají. Bára je však hodná a dobrosrdečná, předsudky lidí a strach z neobvyklých věcí jsou ale silnější. Bára pomáhá své kamarádce Elšce zbavit se nápadníka, kterého nechce. Převleče se za strašidlo a vystraší ho. Ve vesnici se na to brzy přijde a Bára musí za trest přečkat noc v kostnici. Odtud ji vysvobodí myslivec, který měl Báru dávno rád a ona zase jeho. Vezmou se a Bára i s otcem se přestěhují do myslivny.


Postavy:

Bára – silná, nebojácná, přímá, odvážná, svobodomyslná, smělá, hodná, citlivá, prostá, vděčná a dobrosrdečná dívka, nespravedlivě pomlouvána a urážena lidmi, kteří doopravdy nevědí, jaká je, nechtějí ji poznat, protože se od ostatních dívek hodně odlišuje. Obléká se prostě, ale vždy čistě.
Jozífek – hodný, plachý syn kostelníka, má Báru rád a proto se nechce stát páterem
Elška – neteř pana faráře, velmi milá a laskavá dívka, má Báru velmi ráda i přesto, že je neteří faráře a Bára jen dcera chudého pastýře. Nic nedbá na řeči o Báře. Váží si ji pro její odvahu, sílu a nebojácnost.
Jakub – nemluvný, zamračený, nepříliš hezký pastýř, otec Báry je hodný mlčenlivý muž, má Báru velmi rád a všemu ji učí."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4fcb035d4a871.zip (15 kB)
Nezabalený formát:
B_Nemcova_Diva_Bara.doc (51 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse