Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Bukowski Charles: Šunkový nářez

Bukowski Charles: Šunkový nářez



Kategorie: Americká literatura do 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce popisuje dílo Šunkový nářez, jejímž autorem je Charles Bukowski. Děj líčí dětství a dospívání hlavní postavy. Tou je malý kluk jménem Henry Chinaski.

Obsah

1.
Charakteristika práce
2.
Děj

Úryvek

"Šunkový nářez
Bukowski Charles
Šunkový nářez je stěžejní knihou pro pochopení autorova díla, života i názorů. Ukazuje Bukowského dětství a dospívání ve Spojených státech, později také první práci, milostné zkušenosti a první kontakty s alkoholem. Především však jasně osvětluje kořeny zdánlivé Bukowského nenávisti vůči světu i strachu z něj.
Autor i zde vystupuje v postavě Henryho Chinaskiho. Kniha začíná popisem nejranějšího Bukowského dětství (mlhavé obrazy z domácnosti, nejasné vzpomínky na rodiče a dům apod.), odehrává se v době velké hospodářské krize před druhou světovou válkou. Bukowski vzpomíná na jednotlivé, i drobné, události a příhody, většinou neveselé. Otec je často hrubý a násilnický, ženu i malého Henryho bije, protože má špatně placenou práci, nic se mu nedaří.
Dozvídáme se o otřesném otcově chování, jež často přerůstalo v týrání. Malý Henry musí například denně dlouhé hodiny zastřihávat trávník před domem. Najde-li otec v trávníku jen jedno stéblo o centimetr delší než ostatní, zbije Henryho koženým opaskem. Úkol je samozřejmě nesplnitelný, a tak Henry dostává denně výprask.
Henryho nástupem do školy se mnoho nezmění. Spolužáci se mu posmívají kvůli jeho německému původu a on, už tak uzavřený a samotářský, se ještě více zatvrdí, s nikým nekomunikuje, zhrubne, často se pere a nenávidí všechno kolem sebe.
S literaturou se Henry poprvé setkává ve školní knihovně (konkrétně s Lawrencem, Célinem ad.). Zcela se uzavře do svého imaginárního světa a jen čte. Situaci ještě zhorší akné, které pokrývá celé jeho tělo a vytváří abnormálně velké a bolestivé vředy. Chinaski se tak kromě odstrčení stává ještě objektem zhnusení ostatních. Navíc musí podstupovat neuvěřitelně bolestivé léčebné procedury, např. vypalování vředů elektrickou jehlou apod.
Henry vyrůstá bez lásky, všemi opovrhovaný, společníky jsou mu pouze knihy a samota. Později se poprvé opije a otec ho zbije. Henry si uvědomí moc alkoholu, který mu alespoň dočasně může poskytnout únik před nesnesitelnou realitou, a začne pít.
Následuje vojenská přípravka, první zaměstnání, rvačky, pitky, konflikty s otcem atd. Kniha končí pasáží, v níž Chinaski, již téměř dospělý, sedí v baru a z rádia slyší zprávu o tom, že Japonci bombardovali Pearl Harbour. Začíná válka"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x516138dd69fc3.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Bukowski_Charles_Sunkovy_narez.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse