Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Charles Dickens: David Copperfield

Charles Dickens: David Copperfield



Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium, Jevíčko, A. K. Vitáka 452, Jevíčko

Charakteristika: Práce vypracovaná jako referát do českého jazyka na většině prostoru velmi podrobným způsobem zachycuje děj Dickensova románu David Copperfield včetně vedlejších dějových linií. Práci zakončuje propracovaný vlastní názor na knihu hodnotící její kompozici, postavy či motivy.

Obsah

1.
Děj románu
2.
Vlastní názor a zhodnocení

Úryvek

"I. Obsah díla:

Jak už sám název napovídá, jedná se vlastně o životopis jistého Davida Copperfielda, který zde vypisuje svůj příběh z vlastního pohledu, s větším ohledem na své pocity a myšlenky.
David Copperfield se narodil jako pohrobek v Blunderstone, v Suffolku. Vyrůstal v domě se svou maminkou a služebnou Pegotty, dokud se o jeho matku nezačne zajímat jistý pan Murdstone. Mladý David odjede na týden s Pegotty do Yarmouthu, přístavního městečka, kde ve staré lodi bydlí Daniel Pegotty (bratr služebné), paní Gummidgeová a Ham s Emilkou, do které se David zamiluje a do konce života na ní vzpomíná jako na svou dětskou lásku.
Když se vrátí z Yarmouthu, čeká na něj doma v Havraním hnízdě překvapení: zatímco byl pryč, maminka si vzala pana Murdstonea za manžela. Ten si zve na pomoc svou sestru, Janu Murdstoneovou, a společně přebírají nad celou domácností a nad výchovou mladého Davida Copperfielda vedení. Jeho „výchova“ však spočívá v krutém zacházení a tak se uzavírá do sebe a jeho přáteli se stávají knihy po tatínkovi, neboť i jeho maminka je pod vedením Murdstoneových a nemůže trávit čas s Davidem. Dokonce i při domácím studiu se nemůže za přítomnosti těchto tyranů soustředit, za což je tvrdě potrestán. V sebeobraně pana Murdstonea kousne do ruky, což se stane záminkou, aby Davida poslali do Salemské školy. A tak se po několika dnech strávených zavřený v temném pokoji ocitá na povozu pana Barkise, který po něm posílá Pegotty vzkaz, že by měl zájem.
Do Salemské školy ho zavede jeho třídní profesor, pan Mell, na první pohled chudý a ubohý, avšak snad jediný učitel, který si neosvojil praktiky krutého ředitele Creaklea. Mladý Copperfield zde musí ze začátku nosit potupnou cedulku s nápisem „Pozor, kouše“ a seznamuje se se spolužáky, z nichž obdivně vzhlíží ke Steerforthovi, jedimé žáku, nad nímž nemá pan Creakle moc. Jeho soupeřem je Traddles, ačkoli nikdy proti Steerfothovi nevznesl křivé slovo ani ho neudal. Po večerech jim vypráví příběhy z otcových knih a tak mu čas rychle ubíhá. Mezitím si dopisuje s Pegotty i s jejími příbuznými z Yarmouthu, kteří (Ham a pan Pegotty) ho také přijeli navštívit.
Když se na prázdniny konečně vrací domů, zjišťuje, že jeho maminka má děťátko. Celý den spolu se služebnou prožijí v klidu, ale když se vrátí Murdstoneovi, vše se vrací do starých kolejí. Během prázdnin si všiml, že už se maminka nesnaží ani oponovat rozhodnutí slečny Murdstoneové, co se domácnosti týče a postupně chřadne. To už se ale blíží škola a mladý David se nemůže dočkat Steerfortha.
O svých narozeninách v březnu si ho pan Creakle nechá zavolat a oznamuje mu, že jeho matka i sourozenec jsou po smrti. Druhý den tedy odjíždí do Blunderstoneu, aby se zúčastnil pohřbu. Setkává se s pohřebníkem, panem Omerem, jeho dcerou Minnie a čeledínem Joramem. Po pohřbu zůstává několik dní doma a poté ho pan Murdstone posílá pracovat do podniku pana Quiniona v Londýna a „ve věku desíti let jsem se stal malým otrokem u firmy Murdstone & Grimby.“ (útisk; křivda ve společnosti)."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x50d26276eb5a6.zip (18 kB)
Nezabalený formát:
Ch_Dickens_David_Copperfield.doc (62 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse