Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Co je to východní Afrika?

Co je to východní Afrika?



Kategorie: Zeměpis

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Gymnázium J. S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, příspěvková organizace, Brandýs n.L.-St.Boleslav

Charakteristika: Práce obsahuje výčet zemí zařazovaných k východní Africe, charakteristiku keňského národního parku Tsavo a přehled památek na území Tanzanie.

Obsah

1.
Země východní Afriky
2.
Keňský národní park Tsavo
3.
Památky Tanzanie

Úryvek

"Co je to východní Afrika?

Běžně se jako východní Afrika označují země Keňa, Tanzanie a Uganda, ale patří sem ještě Burundi a Rwanda (zařazovány i do střední Afriky), Džibutsko, Eritrea, Etiopie a Somálsko (tzv. Africký roh), Mozambik, Malawi a Madagaskar (někdy také jižní Afrika), Súdán a Jižní Súdán (občas zařazováno do severní Afriky).
Pro turisty jsou nejzajímavější především ty země, u kterých není spor, kam je zařadit – Keňa, Tanzanie a Uganda a proto se budu věnovat především jim.

Keňa

Keňa je proslulá hlavně národními parky v savaně (můžeme jmenovat Kampi ya Simba, kde vyrůstala lvice Elsa, hlavní hrdinka Příběhu lvice Elsy, nebo lev Kristián, vychovávaný jako mládě dvěma hippies v Londýně). Pojmenovaná byla podle nejvyšší hory státu Mount Kenya.
Vzhledem k tomu, že Kampi ya Simba byl zrušen, dnes mezi nejvýznamnější národní parky patří třeba Národní park Tsavo. Ten je jeden z největších v Keni, dělí se na západní a východní, přičemž každá část ještě obsahuje další rezervace.
Západní část bývá nejnavštěvovanější na konci období dešťů, ale kdo chce vidět více druhů pohromadě, upřednostní období sucha, kdy se kolem Kilanguni a Ngulia stahuje většina zvířat. U těchto vodních ploch se běžně vyskytují nosorožci a krokodýli. Právě pro nosorožce tady byla zřízena rezervace, kde se mohou volně pohybovat, aniž by je ohrožovali pytláci, se kterými se tu válčí dodnes.
Východní část láká především na stáda „červených“ slonů obývajících baobabové pláně a na stáda poměrně vzácných antilop hirola.
V obou částech parku Tsavo najdete lávové proudy. Můžete požádat i o prohlídku s průvodcem, Národní park si školí svoje odpovědné zaměstnance.

Tanzanie

Tanzanie má na svém území hned několik památek UNESCO. Nejstarší z nich je území Ngorongoro se svojí roklí Olduvai, ve které byly nalezeny kosterní pozůstatky jednoho z nejstarších předchůdců člověka. Tato oblast byla do seznamu UNESCO připsána v roce 1979.
V roce 1981 to byl národní park Serengeti, v němž je možné každoročně pozorovat migraci stád zeber, pakoňů a antilop. Na seznamu UNESCO je ovšem jenom část o rozloze 1,5 milionu hektarů.
Jedním z nejvýznamnějších přírodních památek je národní park Kilimandžáro, v jehož středu leží nejvyšší africká hora.
Naopak milovníci památek si přijdou na své ve městě Zanzibar, v němž se mísí africká a arabská kultura a budovy se dochovaly z doby, kdy tu pobývali obchodníci s otroky. Jako nejnovější památka z Tanzanie na seznamu UNESCO přibyla Kondoa s nálezem skalních maleb."

Poznámka

Součástí práce je drobná mapa.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x504c4cf1452ae.zip (32 kB)
Nezabalený formát:
Co_je_to_vychodni_Afrika.doc (57 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse