Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Drahé kameny

Drahé kameny


Kategorie: Zeměpis

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se zabývá drahými kameny. Popisuje jejich vzhled a země výskytu. Věnuje se smaragdu, achátu, apatitu, ametystu, citrínu, opálu, safíru, rubínu, akvamarínu a růženínu.

Obsah

1.
Smaragd
2.
Achát
3.
Apatit
4.
Ametyst
5.
Citrín
6.
Opál
7.
Safír
8.
Rubín
9.
Akvamarín
10.
Růženín

Úryvek

"SMARAGD (ODRŮDA BERYLU)
Název smaragd se odvozuje od nádherné zelené barvy vzniklé přítomností chrómu a vanadu. Smaragdy jsou vzácně bez kazů, a proto jsou kameny často napuštěny olejem, který má vyplnit a zastřít trhliny, utajit vady a zvýraznit barvu. Nalézá se v granitech, pegmatitech, v krystalických břidlicích a také v aluviálních uloženinách. Nejkrásnější smaragdy jsou z Kolumbie. Dalšími nalezišti jsou Rakousko, Indie, Austrálie, Brazílie, Jižní Afrika, Egypt, USA, Norsko, Pákistán a Zimbabwe.

ACHÁT ( ODRŮDA CHALCEDONU)
Acháty se vyskytují ve tvaru hlízek nebo v dutinách hornin, jako jsou např. sopečné lávy. Barvy pruhů jsou urč růzností přítomných přimíšenin. Achát se vyskytuje také v několika odlišných formách. Pevnostní achát má hranatě uspořádané proužky připomínající letecký pohled na pevnost. Mechový achát je průsvitný a bezbarvý, bílý nebo šedý s tmavými mechovými nebo stromkovými uzavřeninami. Obvykle se brousí v podobě tenkých destiček nebo se leští pro ozdobné účely, brože nebo přívěsky.
Pravděpodobně nejproslulejší oblastí achátů je Idar-Oberstein v Německu, kde byly acháty sbírány od roku 1548. Nyní se acháty vyvážejí z obrovských ložisek v Uruguayi a v Brazílii. Acháty se nacházejí i v Mexiku, na Madagaskaru, v Itálii, Egyptě, Indii, Číně a ve Skotsku.

APATIT
Apatit je průhledný a vyskytuje se v podobě bezbarvých, žlutých, modrých, fialových nebo zelených hranolů nebo destičkových krystalů. Apatit je hojně rozšířený minerál a nalézá se v Brazílii, Kanadě, východní Africe, Švédsku, Španělsku, Mexiku a na poloostrově Kolu (Rusku). Španělský apatit je často nazýván ,, chřestový kámen“ pro jeho nažloutle zelenou barvu.

AMETYST (ODRŮDA KŘEMENE)
Krystalový křemen v odstínech barvy nachové, bílé nebo slézové se nazývá ametyst. Je to kámen, který se nosil jako ochrana proti opilosti a pro udržení střízlivé mysli. Některé ametysty jsou tepelně zpracované, aby změnily barvu do žluta a tvoří pak citrín. Krystaly, které jsou částečně citrínem a částečně ametystem, se nazývají ametriny."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x46fcfa496c7f4.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Drahe_kameny.doc (39 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse