Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Edgar Allan Poe: Černý kocour (Jáma a kyvadlo)

Edgar Allan Poe: Černý kocour (Jáma a kyvadlo)


Kategorie: Americká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce velmi stručně popisuje děj povídky Černý kocour z knihy Jáma a kyvadlo od amerického spisovatele Edgara Allana Poea.

Obsah

1.
Děj

Úryvek

"Tato povídka je o muži, který má ze všeho nejvíce rád zvířata. Doma má ptáky, zlaté rybky, psa, králíky, opičku a kocoura. Kocoura má ze všech nejraději. Je to velké, černé, chytré zvíře. Pluto má svého pána rád, a proto s ním všude chodí. Najednou z ničeho nic začal pán Pluta nenávidět a chtěl se ho zbavit. Nejprve mu pod vlivem alkoholu vydloubl oko, pak ho pověsil na strom a oběsil ho. Když byl jednou opět v hospodě, tak tam uviděl kocoura, který vypadal úplně stejně jako Pluto. Pán si ho přivedl domů a nějaký čas ho měl rád. Měl ho rád do té doby, než si všiml bílé skvrny na těle, která měla tvar šibenice.
V tu chvíli ho začal nenávidět a chtěl se ho hned zbavit. Kocour s ním šel do sklepa, napřáhl se sekyrou v ruce a chtěl ho zabít, ale jeho žena mu chytla ruku. Obrátil se a zabodl sekyru ženě do hlavy. Zabil ji a její tělo zazdil ve sklepě.
O zmizení jeho ženy se začala zabývat policie. Chtěl jim dokázat, že ženu neukrývá a zaklepal hůlkou na zeď, kde byla žena zazděna. Najednou se ozval výkřik a pláč a křik. Policie zeď zbořila a objevila mrtvou ženu a kocoura."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x49d7d59f7647a.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Poe_Jama_a_kyvadlo.doc (30 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse