Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Edgar Allan Poe: Jáma a kyvadlo a jiné fantastické příběhy - autoři a obsahy známých literárních děl 4/10

Edgar Allan Poe: Jáma a kyvadlo a jiné fantastické příběhy - autoři a obsahy známých literárních děl 4/10


Kategorie: Americká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce je rozborem povídkového souboru Jáma a kyvadlo a jiné fantastické příběhy. Autor uvádí jeho směrové zařazení a stručný životopis spisovatele. Poté vyzdvihuje témata jednotlivých příběhů. Předchozí část série naleznete zde Karel Čapek: Bílá nemoc - autoři a obsahy známých literárních děl 3/10 a následující zde Viktor Dyk: Krysař - autoři a obsahy známých literárních děl 5/10.

Obsah

1.
Směrové zařazení
2.
Životopis
3.
Jáma a kyvadlo
3.1.
Povídka Jáma a kyvadlo
3.2.
Povídka Černý kocour
3.3.
Zrádné srdce
3.4.
Eleanora s milostným motivem

Úryvek

"Jáma a kyvadlo
Směrové zařazení
Poeovu tvorbu řadíme do romantismu s mystickými a hororovými prvky. Romantismus je umělecký směr 19. století, staví se proti hodnotám klasicismu a racionalismu, vyzdvihuje cit a vášeň oproti rozumu a uplatňuje tvůrčí svobodu umělce proti pevným pravidlům. Romantikové obdivují sílu přírody, mystiku a exotiku.

Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe (1908 - 1949) byl americký básník, prozaik, literární teoretik a esejista. Psal zpravidla
fantastické a mystické příběy, je považován za zakladatele detektivního a hororového žánru. Ve svých dílech vždy mistrovsky zachycoval psychický stav osob.
Narodil se v Bostonu, Massachusetts, jeho otec byl alkoholik, rodinu opustil ještě před Edgarovým
narozením a jeho matka zemřela, když měl chlapec dva roky. Poté byl adoptován Allanovými, s nimiž žil nějaký čas v Anglii. Edgar studoval literaturu, ale začal mít problémy s alkoholem a hazardem, proto studia nedokončil. Ve 27 letech uzavřel sňatek se svou třináctiletou sestřenicí. Celý život ho provázely deprese a i přes svou slávu žil stále na pokraji bídy. Zemřel ve věku čtyřiceti let na selhání mozku po čtyřdenním kómatu způsobeným alkoholem a omamnými látkami.Mezi jeho nejznámější díla patří kromě Jámy a kyvadla například básnická sbírka Havran a další básně,povídka Vraždy v ulici Morgue či sbírka povídek Grotesky a arabesky.

Jáma a kyvadlo
Jáma a kyvadlo a jiné fantastické příběhy je soubor povídek s převážně hororovou tématikou. Poprvé vyšla v roce 1842 a v současnosti existuje v několika vydáních, které se liší jak názvem, tak obsahem. Mé vydání obsahuje čtrnáct povídek, kromě hlavní Jámy a kyvadla to jsou ještě Sud vína amontilladského, Skokan,Démon zvrácenosti, Zrádné srdce, Morella, Eleanora, Berenice, Medailon, Maska červené smrti, Král mor,Ohnivý kůň, Zánik domu Usherů a Černý kocour.
V mnoha z těchto příběhů jsou ústředními motivy šílenství ducha a zvrácenost hlavního hrdiny. Všechny povídky jsou psány ich-formou, převládá v nich popis stavů a pocitů vypravěče, ale i popis okolí pro navození tajemné atmosféry.Povídka Jáma a kyvadlo nás zavádí do španělského Toleda v pozdním středověku. Jejím hlavním hrdinou je muž odsouzený inkvizicí na smrt. Ten po rozsudku omdlí a probere se až v tmavé kobce, kde nic nevidí. Rozhodne se celu prozkoumat, nejdřív ji obejde dokola a pak se rozhodne přejít ji napříč, ale naštěstí zakopne a upadne, čímž zjistí, že je před ním hluboká jáma, do níž měl spadnout. Rychle pospíchá zpět ke kraji a usíná."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4f0af3c200915.zip (55 kB)
Nezabalený formát:
Poe_Jama_a_kyvadlo.pdf (57 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse