Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Eduard Petiška: Příběh o Tantalovi (Staré řecké báje a pověsti)

Eduard Petiška: Příběh o Tantalovi (Staré řecké báje a pověsti)


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text velmi stručně popisuje děj Příběhu o Tantalovi z knihy Staré řecké báje a pověsti českého spisovatele Eduarda Petišky.

Obsah

1.
Děj příběhu

Úryvek

"Tantalos byl velmi mocný vůdce. Dokonce si mohl dovolit pít víno a jíst ambrozii s bohy. Jednoho dně si řekl, že bohové jistě nejsou vševědoucí a že je obelstí. Najal si zloděje, který ukradl sošku z Diova chrámu. Sošku schoval u sebe doma a knězovi, který ho obvinil z krádeže, zalhal, že v tom nemá prsty. Dál zkoušel boží vševědoucnost tím, že lidem nosil víno a ambrozii z Olympu. Vrcholem všeho bylo, když pozval bohy na slavnost a naservíroval jim maso svého syna, kterého zabil. Bohové o tom všem samozřejmě věděli, a potrestali ho. Bůh Zeus ho svrhnul do nejhlubšího podsvětí, kde ho čeká věčné utrpení. Stojí po kolena ve vodě, ale nemůže se napít, protože když se sehne, voda se změní v písek. Kolem něho roste ovoce, ale jen se po něm natáhne, odfoukne je vítr. A nad hlavou mu na vlásku visí kámen. Bohové alespoň oživili Tantalova syna, který je teď krásnější než předtím."

Poznámka

Práce o rozsahu cca 1/3 strany.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4aab79c138759.zip (7 kB)
Nezabalený formát:
Petiska_Tantalos.doc (29 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse