Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Emily Brontëová: Na Větrné hůrce

Emily Brontëová: Na Větrné hůrce


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text seznamuje s románem Na Větrné hůrce anglické spisovatelky Emily Brontëová. Stručně přibližuje autorčin život a důvody k napsání tohoto díla. Dále se zaměřuje na popis příběhu s jeho zvraty i postavami.

Obsah

1.
Úvod
2.
Stručný život spisovatelky
3.
Popis příběhu a jeho postavy
4.
Závěr

Úryvek

"Slavný román anglické spisovatelky se odehrává v tajuplném prostředí nehostinného venkova, kam jednoho dne přichází nový nájemce. Ten zde začíná pátrat po osudech uzavřených obyvatel. Čtenář se tak seznamuje s příběhem, na jehož počátku stojí nenaplněná láska, která se postupem času mění v nekonečnou nenávist a celoživotní touhu po pomstě.
Emily Brontëová (1818 – 1848) prožila téměř celý svůj život na odlehlé faře svého otce. Spolu se sestrami Charlottou a Annou psaly romány a poezii. Aby pomohla sourozencům zajistit finanční nezávislost, napsala román Na Větrné Hůrce, který vyšel rok před její smrtí. Dílo poprvé vydala pod pseudonymem Ellis Bell, aby se tak vyhnula předsudkům vůči ženským spisovatelkám. Její dílo bylo zpočátku přijato se smíšenými pocity, hlavně díky inovační struktuře románu, ale později se zařadilo mezi klasická díla anglické literatury. Tento realistický román zobrazuje touhu člověka po důstojném životě a lásce, která, když je mu odepřena, mění se v nekonečnou nenávist. Ukazuje lidskou krutost a neštěstí, které spolu s popisy drsných a divokých vřesovišť okolí Yorkshiru, vytvářejí nezapomenutelné dílo anglické literatury.
Na Větrné Hůrce je příběh dvou usedlostí – Větrné Hůrky a Drozdova a místních obyvatel, jejichž životy jsou neúprosně ovlivňovány a manipulovány jedinou osobou - Heatcliffem.
Příběh je koncipován jako vyprávění služebné Eleny, která popisuje události posledních let mladému návštěvníkovi Lockwoodovi, který se na nějakou dobu usazuje v Drozdově. Vyprávění začíná dávno v minulosti, kdy starý Earnshaw, majitel usedlosti na Větrné Hůrce, otec dvou dětí – Hindleyho a Kateřiny – odchází na několik dní obchodně z domova. Cestou zpět nachází u silnice asi pětileté, zanedbané cikánské dítě. Slituje se nad ním a bere ho pod svou ochranu. Přivádí ho na Větrnou Hůrku. Pojmenuje ho Heatcliff, což se stane chlapcovým jménem i příjmením. O Heatcliffa se stará jako o vlastního a brzy ho začne upřednostňovat. Kateřina, přestože je velmi vrtkavé a sobecké povahy, si na nového bratra rychle zvykne a později se do něj zamiluje. Starší Hindley v něm však vidí svého soka a při každé příležitosti mu ztrpčuje život.
Situace se vyhrotí o několik let později, kdy Earnshawovi umírají a otcovské povinnosti přebírá již dospělý Hindley s manželkou. Hindley okamžitě využívá příležitosti, aby Heatcliffovi konečně ukázal, že do rodiny nepatří. Vykáže jej na místo čeledína a Kateřině zakazuje se s ním vídat. To však obě děti nerespektují, v jejich srdcích se pomalu probouzí láska k tomu druhému a tak spolu často utíkají ven. Jednoho dne utečou až k Drozdovu, domu Lintových. Tam Kateřina z důvodu nemoci stráví několik dalších týdnů. Za tu dobu se spřátelí s Lintonovými dětmi, Edgarem a Isabelou. Kateřinu tam naučí oblékat a chovat se po panském způsobu. Když se pak opět vrací Kateřina domů, Heatcliff nese tuto její změnu velmi těžce. Cítí se náhle vedle ní nejistý a hloupý, protože on sám chodí špinavý, neučesaný. Přestože se oba milují, rozdíly mezi nimi se zdají být najednou nepřekonatelné. Když později Heatcliff zjistí, že se Kateřině líbí Edgar Linton, nesnese to, žárlí a utíká z domu."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4aafd8b441b90.zip (14 kB)
Nezabalený formát:
Bronteova_Na_Vetrne_Hurce.doc (46 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse