Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Endemické druhy

Endemické druhy


Kategorie: Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Velvarská 1206, Kladno 7

Charakteristika: Práci tvoří krátký referát seznamující s definicí endemických druhů a věnující se jejich nejzajímavějším případům.

Obsah

1.
Co je endemický druh?
2.
Rostliny
3.
Živočichové

Úryvek

"Endemické druhy

Endemický druh neboli endemit je živý organismus, který se vyskytuje jen na určitém místě a který nikde jinde ve světě nenajdete. V úvahu se samozřejmě bere jen přirozený výskyt, ne chov v zoologických zahradách. Některé druhy endemitů se mohou vyskytovat jen na velmi malém území, avšak známe i případy, kdy endemit žije na obrovské ploše jako je celé pohoří, několik ostrovů atd. Nejlepším příkladem organismu s endemickým výskytem bude pro začátek ptakopysk.
Začněme však od rostlin. Z trilogie spisovatele Jaroslava Foglara znám například známý strom gingo. Správný název je však ginkgo biloba, česky jinan dvoulaločný. Můžete si říci, že ginkgo není nic unikátního a že ho třeba vaši sousedé mají na zahradě. Jenže to si ho nejdříve museli nechat dovézt, protože přirozeně tento strom žije jen na malém území v Číně. Stromy jemu podobné už vymřely, avšak tento druh jinanu přežil až do dnešní doby a je vlastně svědkem dávných dob. Jinan dvoulaločný je používán při ztrátě paměti, při nedokrvování končetin a tvrdí se, že i zmírňuje postup Alzheimerovy choroby.
Největším stromem naší planety je sekvojec obrovský, často přezdívaný mamutí strom. Tento jehličnan z druhohor přežil až do dnešních dob a to v pohoří Sierra Nevada v Kalifornii. Podle údajů, které jsem získal, jsou v České republice jen tři takovéto stromy.
Mezi endemity – živočichy řadíme třeba hatérii novozélandskou, která, jak už název napovídá, žije jen u Nového Zélandu. Jedná se téměř o živou fosílii, neboť tento plaz byl rozšířen hlavně v druhohorách a od té doby se vůbec nezměnil. Dnes žije asi padesát tisíc těchto jedinců. Hatérie novozélandská dosahuje délky okolo 60 cm a váží 0,5 kg až 1 kg. Podle některých údajů se tento plaz dožívá i sta let! Z Nového Zélandu přejděme do Austrálie, zejména do východní Austrálie, kde nalezneme ptakopyska podivného. Řadí se mezi savce, s tou výjimkou, že patří mezi ptakořitné, což znamená, že klade vejce. Ptakopysk má hnědou kožešinu, na nohách plovací blány a místo čenichu má „zobák“, který připomíná zobák kachny. Zajímavostí je, že v „zobáku“ má zuby. Ptakopysk podivný je dlouhý 30 až 40 cm, dosahuje váhy dva kilogramy. V přírodě se dožívá nejvíce šestnácti let.
Je samozřejmě mnoho dalších endemitů, jako například opět v Austrálii klokan, pes dingo a koala medvídkovitý. Asi nejznámějším místem, kde je mnoho endemických druhů, jsou Galapágy, ležící v Tichém oceánu a patřící Ekvádoru. Jestli se chcete na Galapágy vypravit, tak jako Charles Darwin, který na základě výzkumu v tomto souostroví napsal svou knihu O původu druhů, naleznete zde mimo jiné prehistoricky vyhlížející ještěry, obří suchozemské želvy a tučňáky. To je dost zajímavé, protože Galapágy jsou jediným místem na světě, kde se tučňáci vyskytují na severní polokouli."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5088480b8482d.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Endemicke_druhy.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse