Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Ernest Hemingway: Stařec a moře

Ernest Hemingway: Stařec a moře



Kategorie: Americká literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Stařec a moře, jehož autorem je Ernest Hemingway.

Obsah

1.
Ernest Hemingway: Stařec a moře

Úryvek

"Stařec a moře
Hemingway Ernest
Novela spatřila světlo světa v roce 1952 a stala se jednou z posledních a zároveň nejcennějších částí odkazu slavného amerického spisovatele, příslušníka ztracené generace Ernesta Hemingwaye.
Děj je vcelku prostý: V prostředí kubánské rybářské vesnice žije starý Santiago, kterému již delší dobu nepřeje štěstěna - vrací se pravidelně z lovu s prázdnou. Jeho věrným přítelem je chlapec Manolin, jehož stařec již od mládí učil chytat ryby. Oba spolu strávili mnoho dlouhých chvil. Santiagovi se ale nedaří a chlapec má od rodičů zakázáno vyjet s ním na moře. Stařec se tedy vydává na lov sám a je mu souzen životní úlovek. Ryba, jež mu zabírá, je pět a půl metru dlouhý mečoun – marlin. Stařec pevně uchopí šňůru, kterou ryba táhne, a zapře se celým tělem ve své chatrné loďce. V této poloze se nechá rybou vláčet. Během dlouhé doby se potýká s různými problémy a hlavou se mu honí různé myšlenky – některé vyjadřuje i nahlas. Nakonec se Santiagovi podaří rybu zdolat a mrtvou ji přivazuje k loďce. Šířící krev však brzy přivábí žraloky, kteří na rybu zaútočí. Stařec se snaží bránit ji všemi dostupnými prostředky, žraloků se ale objevuje stále více. Ryba postupně mizí ve žralocích tlamách a stařec bojuje marně. Konečně zbývá z ryby pouze hlava s mečem a ohlodaná kostra. Santiago se přibližuje k pevnině a posléze šťastně přistane. Ráno všichni obdivují jeho čin a stařec se radostně setkává s chlapcem.
Novela je jakýmsi symbolickým vyjádřením nezlomnosti člověka v jeho věčném a často neúspěšném snažení a „boji“ s přírodou, jež ho obklopuje. Zároveň se zde projevuje autorovo humanistické smýšlení, charakterizované soucitem k lidskému údělu. Novela je typickým příkladem Hemingwayovy „metody ledovce“: výsledný text se omezuje pouze na krystalicky čistý příběh, přesto lze říci, že čtenář není ochuzen o detailní popis prostředí či další prvky rozšiřující celkový obraz – vše se ukrývá v podtextu. Autorův styl je stručný, zhuštěný, ale zároveň výstižný a dynamický. Síla symbolické myšlenky zde výrazně vyniká. Dílo je psáno erformou, často však pronikáme do mysli hlavního hrdiny."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51a23516e4064.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
E_Hemingway_Starec_a_more.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse