Seminarky.cz > Čtenářský deník > Slohové práce > > Fantazie může být nepřítel

Fantazie může být nepřítel


Kategorie: Úvaha

Typ práce: Slohové práce

Škola: Gymnázium Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou

Charakteristika: Práce je krátkou úvahou o fantazii. Nejedná se o popis fantazie nebo snahu o její zachycení na papír, ale o nevýhody s velkou fantazií spojené. Snažím se zde zachytit všechno tak, jak cítím, nakonec však stejně končím tím, že fantazie je pořád velký dar.

Obsah

1.
Fantazie může být nepřítel

Úryvek

"Fantazie může být nepřítel
Může se zdát, že mít velkou fantazii je úžasný dar. Že je to něco, co vás bude v životě pohánět, něco, co vám umožní vnímat věci kolem sebe jiným způsobem. Ano, to je jedna z možností, jak fantazii popsat. Ale jsou i další pocity, které s tím souvisí.
Určitě jste každý někdy šel potmě, třeba lesem, nebo po silnici, kde zrovna nesvítily žádné lampy. Lidé, kteří nemají velkou fantazii, takovým úsekem projdou s určitým strachem, ale zcela nekonkrétní představou, čeho se vlastně bojí. Ale když jdu takovým místem já, vidím před očima nejrůznější scénáře. Je zatím samozřejmě moje touha na tvoření příběhů - protože hlavně životní situace jsou nám inspirací. Jenže to není úplně nejpříjemnější vidět před očima, jak vás maskovaný muž chytá kolem krku, druhou rukou zacpává ústa a táhne vás mezi stromy, kde vás praští do hlavy, až ztratíte vědomí a objevíte se v zatuchlé místnosti, spoutaná.
Navíc mi tahle představivost ukazuje každičkou situaci, která se v mém životě může stát. Kdo se potká s dávným kamarádem a jen z toho setkání napíše deset stránek na papír o tom, jak se potkali, jak spolu začali chodit a jak se rozešli dřív, než se s ním znovu uvidí? I takové věci se v mém životě stávají. Vím, že si nemůžu stěžovat - představivost je stále dar, díky kterému můžu vyjádřit sama sebe na papíře. Ale strasti s tím spojené, rozervanost, strach z neúspěchu, spisovatelské bloky, vidina všech možných možností, které se mohou stát - to je věc, kterou musím překonat. To je jeden ze záporů psaní."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x532889b40d29b.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Fantazie_muze_byt_nepritel.doc (30 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse