Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Francis Scott Fitzgerald: Velký Gatsby

Francis Scott Fitzgerald: Velký Gatsby



Kategorie: Americká literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Velký Gatsby, jehož autorem je Francis Scott Fitzgerald.

Obsah

1.
Francis Scott Fitzgerald: Velký Gatsby

Úryvek

"Velký Gatsby
Fitzgerald Francis Scott
Velký Gatsby je krátkým, nedokončeným, avšak nejlepším a nejznámějším Fitzgeraldovým románem. Můžeme jej interpretovat především jako smutnou a pesimistickou polemiku se zprofanovaným „americkým snem“.
Příběh vypráví Nick Carraway, mladý syn bohaté provinční rodiny, kterému se již maloměstské prostředí bez možnosti prosadit se ve velkém světě znelíbilo. Rozhodne se proto odejít do New Yorku, kde má v úmyslu věnovat se obchodu s cennými papíry. Usídlí se v honosné vile na jednom z kopců nad městem. Jeho sousedy se stanou z jedné strany mladý manželský pár Buchananových a z druhé strany tajemný a nesmírně bohatý Jay Gatsby. Nick je světem okázalých zábav boháčů okouzlen a hoří touhou stát se jedním z nich, dobýt si jejich respekt a uznání.
Jay Gatsby, Nickův soused, často pořádá honosné a luxusní večírky, na nichž se schází většina místní honorace. Nick se s Gatsbym seznámí a na jeden z večírků je pozván. Nick se touží s Gatsbym spřátelit, ten však zůstává tajemný a nepřístupný. Mnoho o něm neví jeho dávní sousedé ani nikdo jiný ve městě.
Na jednom z divokých večírků požádá Gatsby Nicka o laskavost – chce po něm, aby ho seznámil se svou sestřenicí Daisy, Buchananovou manželkou. Gatsby se v hovoru o Daisy stane neobvykle sdílným a prozradí Nickovi, že Daisy kdysi dávno potkal a od té doby myslí stále jen na ni a je do ní velice zamilován. Stále ji zahrnuje květinami a dárky.
Nick váhá, ale nakonec zprostředkuje schůzku Gatsbyho a Daisy v domě Buchananových. Při rozhovoru je však přistihne Tom Buchanan, manžel Daisy. Během následující společné cesty na jeden z večírků Tom zjistí, že jej chce opustit milenka Myrtle Wilsonová.
Daisy si na zpáteční cestu půjčí Gatsbyho auto a při nehodě srazí a zabije Myrtle. Myrtlin manžel hledá vůz, který jeho ženu zabil. Tom Buchanan ho posílá za Gatsbym. Daisy ví o nebezpečí, Rozzuřený Wilson Gatsbyho zastřelí. Ten je později pohřben jako vrah, odsouzený celou společností, osamělý a odvržený. Všichni se dozvídají o jeho prostém původu a opovrhují jím. Gatsbyho tajemnost i velké sny o lásce jsou pryč, zničeny pokryteckou společností, jež staví peníze a společenské postavení výše než skutečné city."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5191f451c9b9f.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
F_S_Fitzgerald_Velky_Gatsby.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse