Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery

Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery



Kategorie: Profi práce, Ostatní literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Láska za časů cholery, jehož autorem je Gabriel García Márquez.

Obsah

1.
Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery

Úryvek

"Láska za časů cholery
Márquez Gabriel García
Autorem románu Láska za časů cholery je držitel Nobelovy ceny za literaturu a hlavní představitel magického realismu, Kolumbijec Gabriel García Márquez. Román se, stejně jako většina ostatních Márquezových děl, odehrává v Kolumbii, konkrétně v městečku Cartagena de Indias na pobřeží Karibského moře.
Jedním ze dvou hlavních hrdinů je osmnáctiletý telegrafista Florentino Ariza. Ten pracuje na poště a zamiluje se do o tři roky mladší Ferminy Dazové. Ta je velice krásná a inteligentní a navíc pochází z poměrně bohaté a vznešené rodiny. Žije ve městě jen s otcem a tetou Escolástikou. Matka jí zemřela, když byla ještě mladá. Escolástika ji vychovává a stará se o ní, je jí i učitelkou.
Mladík Florentino Ferminu neustále tajně sleduje a zahrnuje ji milostnými psaníčky a básněmi. Fermina mu jeho dopisy oplácí, ale přesto vztah bere na lehkou váhu, spíše jako dobrodružství, způsob, jak se zabavit.
O Florentinově lásce se dozví Ferminin hrubý a bezohledný otec. Je rozzuřen, protože si představoval pro svou jedinou dceru lepšího ženicha. Začne se obávat, aby se Fermina neprovdala za chudého a bezvýznamného Florentina, a tak ji raději odveze k příbuzným na venkov. Zde po strastiplné a nebezpečné cestě stráví tři roky.
Fermina na Florentina neustále myslí, ale postupem času si ho stále více idealizuje. Velice se těší na opětovné setkání, ale když k němu dojde, je zklamána. Uvědomí si, že o něj vlastně nestojí a příkře ho odmítne.
Po několika dalších letech přijíždí do města mladý lékař Juvenal Urbino. Zamiluje se do Ferminy a získá si její přízeň svou inteligencí, rázností a citlivostí. Vezmou se a narodí se jim dvě děti. Florentino mezitím žije bohémským životem, přesto však stále doufá, že jednou Ferminu konečně získá.
Jeho čas přijde, když doktor Urbino zemře po pádu ze žebříku. Florentino využije příležitosti a opět vyzná Fermině lásku. Po padesátiletém odloučení se z nich opět stávají přátelé a touží po silném citovém vztahu, kterým by naplnili zbytek života. Vyjedou si proto na plavbu lodí a užívají si poslední měsíce života jako mladí milenci, i když oběma je již přes osmdesát let."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51b0863c880f5.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
G_G_Marquez_Laska_za_casu_cholery.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse