Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Heinrich Mann: Profesor Neřád

Heinrich Mann: Profesor Neřád


Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tento text seznamuje s dějem Profesora Neřáda od Heinricha Manna.

Úryvek

“Podtitulem tohoto díla je Konec tyrana.

Kniha popisuje život německého gymnazijního profesora Raata, jehož vášní je ponižovat, dopadat a ničit všechny žáky školy, kteří mu říkají jeho přezdívkou Neřád.
Jednou, při psaní literární práce, nachází profesor v sešitě žáka Lohmanna oslavné básně o Rose Frohlichové. Profesor se rozhodne vypátrat, kdo tajemná dívka je.
Rosu Frohlichovou nachází v hospodě u Modrého anděla a zjišťuje, že je tamní kabaretní zpěvačka. Neřád se snaží přesvědčit umělkyni, aby se nescházela se žáky, aby Lohmannovi zabránil schůzkám se zpěvačkou, začne sám za umělkyní docházet.
Postupně v jejím pokoji zdomácní a stará se o její garderobu a líčení. Začíná však žárlit na potenciální příznivce umělkyně Frohlichové. Nejvíc spadeno má právě na Lohmanna. Jeho žárlivos a okouzlení se mění v posedlost.
Neřádovo poblouznění zažije první otřes, když se dozví, že Rosa Frohlichová byla společně s Lohmannem přítomna pustošení mohyly.
Nedbá na varování okolí a odpouští umělkyni Frohlichové a ožení se s ní, i když tímto sňatkem se dostává na okraj společnosti. Přichází o místo profesora a se svou ženou žije bohémský život až do doby kdy vyčerpají veškeré finanční prostředky a ocitají se na mizině.
Ve svém domě tak založí hráčské doupě, místo orgií a hazardních her.
Neřád nachází nový cíl zničit a znemožnit své bývalé žáky. Za své vítězství nad žákem Richterem, kterému znemožní uzavřít výhodný sňatek, však musí zaplatit vědomím, že ho jeho žena podvádí.
Neřádovi trpí velkou finanční tísní - dluží všem..."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x49b8b4b5a9d86.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Mann_Profesor_Nerad.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse