Seminarky.cz > Studijní podklady > Výpisky z knih, recenze > > Helena Kučerová, Jitka Ryndová: Nová ilustrovaná encyklopedie rocku

Helena Kučerová, Jitka Ryndová: Nová ilustrovaná encyklopedie rocku


Kategorie: Umění/hudba

Typ práce: Výpisky z knih, recenze

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce ukazuje, jaké informace lze nalézt v knize Nová ilustrovaná encyklopedie rocku odpovědných redaktorek Heleny Kučerové a Jitky Ryndové.

Obsah

1.
Helena Kučerová, Jitka Ryndová: Nová ilustrovaná encyklopedie rocku

Úryvek

"Řazení hesel je v této knize organizováno takto: Jednotlivé osobnosti jsou seřazeny podle svých příjmení, skupiny nebo podle názvů. Přestože se jedná o českou verzi knihy, autoři zachovali řazení podle anglické abecedy, která se od té české trošku liší. Anglická abeceda nezná české písmeno CH a tak jsou slova začínající na CH zařazena pod C. Osoby, u kterých nelze rozlišit křestní jméno, příjmení nebo má za své umělecké jméno přezdívka, jsou zařazeny podle uvážení autora nebo podle abecedy prvního jména.

Autor se snaží seznámit čtenáře, kteří se ještě rockem příliš nezabývali, s několika základními rockovými hesly. Tyto pak jsou stručně popsána.

Diskografie je v této knize selektivní. Uvádějí se zde tituly, které jsou v prodeji nebo alba, která měla klíčový význam pro vývoj umělce. Datum vydání alba se vybírá především vydání vinylové desky.

„Family trees“ - kniha zahrnuje deset stránek rockových rodokmenů. Grafická znázornění názorně vystihují vazby mezi jednotlivými skupinami.

V knize se redaktoři snažili o zachování anglických verzí osobních jmen, zejména u žen, a názvů alb.

U jednotlivých hesel je uvedeno datum vzniku/založení skupiny, nebo datum narození (v případě starších osob i datum úmrtí) osoby. Poté je zaznamenán stručný popis kariéry příslušné osoby/skupiny. Mimo zaznamenané kariéry jsou vybrány největší (nejúspěšnější) hity/alba.

Celou knihu doprovází bohatá obrazová dokumentace, především fotografie zpěváků, skupin a titulních stran (především LP).

Dodatek je zařazený na konec knihy, jsou zde abecedně seřazeny další vybrané osobnosti a hudební skupiny, které se do knihy nevešli, ale autor nechtěl tyto zpěváky a skupiny opomenout a z obsahu knihy vypustit."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x517eb3b080085.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
H_Kucerova_J_Ryndova_Nova_ilustrovana_encyklopedie_rocku.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse