Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Ian McEwan: Betonová zahrada

Ian McEwan: Betonová zahrada



Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium, Jevíčko, A. K. Vitáka 452, Jevíčko

Charakteristika: Práce čtivým způsobem seznamuje s dějem románu Betonová zahrada, krátce se věnuje jeho hlavnímu hrdinovi a dodává vlastní názor na dílo.

Obsah

1.
Obsah díla
2.
Hlavní hrdina
3.
Vlastní názor

Úryvek

"I. Obsah díla:
Příběh začíná na počátku léta někdy v 70.letech dvacátého století. Vypráví jej čtrnáctiletý (později již patnáctiletý) mladík, Jack, který žije v naprosto běžné rodině, co však následuje, překračuje tyto hranice.
Jack má dvě sestry a jednoho bratra, nikdy však nezažil, že by k nim do domu přišla nějaká návštěva, možná už jen proto, že jejich dům se nalézal na okraji města, kde podobných domů ubývalo. Jack si váží svého otce, vysloužilého vojáka po srdečním infarktu, ale někdy mu lezou jeho vtípky na nervy: „Vybrali jsme ty nejlepší nápady, ještě je vylepšili a nazkoušeli je. Pak jsme den dva vyčkávali. Večeřelo se a při té příležitosti vyrukoval zase s mýma uhrama. Počkali jsme, až se Sue a Tom přestanou řehtat. Srdce mi tak mlátilo, že mi dalo práci, aby to vyznělo jakoby nic, konverzačně, tak, jak jsme si to nazkoušeli. Řekl jsem:‘Dneska jsem viděl v zahradě něco, co mě přímo umrtvilo.‘ ‚Prosím tě,‘na to Julie. ‚A co?‘ ‚Kytku.‘ Jakoby nás nikdo neslyšel.“ Naštěstí si ale rozumí se svými sourozenci.
Jednou se Jackův otec rozhodne, že vybetonuje zahradu, protože na její úpravu při svém zdravotním stavu nestačí. Nakoupí cement a s pomocí Jacka se pustí do práce. Jack musí jít na záchod a když se vrátil na zahradu „otec ležel obličejem dolů na zemi, hlavou na čerstvě rozhrnutém, uhlazeném betonu. V ruce držel prkno.“
Od té doby Jackova matka chřadla. Nejdříve chodila jen dřív spát, později zůstávala v posteli celý den; nakupovat chodily sestry a do její ložnice se přenesl stůl, aby mohli spolu všichni jíst.
Jack vzpomíná, jak to bylo dřív, když byli všichni menší, jak si spolu hráli a tvořili „společenství“. Teď, když vyrostli, si každý budoval ve škole svou pověst. Julie se méně bavila s Jackem a z velké části byla stále někde venku, nebo se starala o rodinu místo maminky, která teď ležela nemocná ve své posteli. Jack začal mít problémy s pletí a začal zanedbávat hygienu: nemyl se, nečistil si zuby a ani se nepřevlíkal.
Přišlo další léto a s ním i Jackovy patnáctiny. Od své sestry Sue dostal jakýsi sci-fi román, který mu později pomohl utvořit žebříček hodnot. Také jeho bratr Tom, nejmladší ze všech dětí má problémy se svou identitou. Ve škole je šikanován a Jack si teprve teď uvědomuje, že je to pravý důvod proč Tom nechce do školy a staví se do pozice staršího bratra, aby mu pomohl. „Jednou večer jsme po večeři zůstali dole. Matka i Tom oba spali. Ten den poslala matka Julii k Tomovi do školy, aby si o tom, jak ho tyranizují, promluvila se třídním učitelem, a tak jsme to probírali. Sue nám řekla, že měla s Tomem ten ‚nejprapodivnější‘ rozhovor.“ Tom se jí svěřil, že chce být holkou, protože holky nikdo nebije."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x50d38f57a9665.zip (13 kB)
Nezabalený formát:
I_McEwan_Betonova_zahrada.doc (44 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse