Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Isaak Babel: Rudá jízda

Isaak Babel: Rudá jízda



Kategorie: Evropská literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Profesionálně zpracovaný zápis do čtenářského deníku seznamuje s obsahem souboru povídek Rudá jízda Isaaka Babela.

Obsah

1.
Isaak Babel: Rudá jízda

Úryvek

"Jde o soubor krátkých povídek. Všechny jsou založeny na konkrétních prožitcích, které můžeme časově vymezit rokem 1920. Jedná se o dobu ruské občanské války, která vyrostla z říjnové socialistické revoluce 1917 a z první světové války. Autor bojoval po boku bolševiků, konkrétně v Buďonného První jízdní armádě, a to během lokální války proti Polsku, kdy Rudá armáda bránila západní hranice nově vzniknuvšího SSSR.
Většina povídek je přesně časově a místně vymezena. Např. hned úvodní povídka má v úplném svém závěru lokalizaci: „Novograd-Volyňsk, červem 1920“. Její název je „Přechod přes Zbruč“ a má charakter téměř reportážní, tak jako celá řada povídek dalších. Dnes už nás asi mnoho neupoutá suchý, nezúčastněný autorův sloh, ten přeci proslavili a zevšeobecněli autoři jako Hemingway a řada dalších po něm - patří ale k hlavním jedinečnostem Babelovy poetiky. Suchý a věcný výklad se osobitě střídá s metaforickou básnickou řečí.
Témata povídek jsou různá a velmi všední. V první povídce jednotky přijíždějí do Novogradu a ubytovávají se tu. Vypravěč se dostane k jakési židovské rodině (sám autor byl ze židovské rodiny z Oděsy, je tedy na toto téma citlivý), kde panuje hrozná bída a nepořádek:
„V přiděleném kvartýru nacházím těhotnou ženskou a dva zrzavé židy s tenkými krky; třetí spí, přikryt přes hlavu a přitisknut ke zdi. V přiděleném pokoji nacházím rozmlácené skříně, na podlaze cáry ženských kožichů, lidské výkaly a střepy posvátného nádobí, kterého používali židé jednou do roka – o velikonocích.“
Není tu jediný komentář, snad jen ve slovech „ukliďte si tady“, která vypravěč adresuje ženě. Autor nemoralizuje, nekomentuje viděné. Ukazuje konkrétní zmar a zkázu, jakož i řadu nespravedlností, doočíbijících krutostí. Tyto ale nevypovídají nic o revoluci samotné, nevypovídají nic o nějaké abstraktní duši ruského národa apod. Sám autor byl vášnivý revolucionář (zahynul ale roku 1941 ve stalinském koncentračním táboře), v jedné povídce hájí právo revoluce bránit se zbraněmi a zabíjet."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x511fc1cd55705.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
I_Babel_Ruda_jizda.doc (40 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse