Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Jan Otčenášek: Romeo, Julie a tma

Jan Otčenášek: Romeo, Julie a tma



Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text velmi stručně seznamuje s dílem Jana Otčenáška Romeo, Julie a tma. Věnuje se popisu děje a charakteristice hlavních postav.

Obsah

1.
Děj
2.
Postavy a prostředí
3.
Popis postav
3.1.
Pavel
3.2.
Ester
3.3.
Pavlovi rodiče
4.
Závěr

Úryvek

" Děj:Pavel se seznámil s Ester, židovkou, která se nepřihlásila na transport do Terezína. Schovává ji před Němci. Vzájemně se sbližují, zamilují se do sebe. Pavlovi rodiče Ester také pomáhají. I lidé z domu. Jen Jan Rejsek spolčený s Němci, se neustále bojí a nadává. Jednou v noci Němci obklíčili dům, aby našli původce atentátu na říšského protektora Heydricha. Vyplašená Ester vybíhá z domu a je zastřelena.

Postavy a prostředí: Pavel, jeho rodiče, lidé z domu i Ester jsou postavy skromné, ochotné pomoci tomu druhému, když je v nebezpečí, i za cenu vlastního života. Tato ochota a pomoc byla ve 2. světové válce ta nejpotřebnější a nejdůležitější. V době, kdy denně umíralo tisíce lidí, byla i ta nejmenší pomoc tou největší. Období heydrichiády bylo pro český národ obdobím velkého utrpení a strádání, fašisté vypalovali vesnice, vraždili v koncentračních táborech a mstili se za říšského protektora.

Popis postav :

Pavel: Pavel je student posledního ročníku gymnázia. Je statečný, citlivý, obětavý, cílevědomý a čestný. Pomoc Ester chápe jako smaozřejmost.

Ester: Ester je židovská dívka, dcera lékaře, odvlečeného do Terezína. Je to romantická, citlivá, ohleduplná a skromná dívka. Žije ve strachu, cítí se osamocená a nešťastná. Z lásky k Pavlovi se odhodlá obětovat svůj život.

Pavlovi rodiče: Jsou schopni přemoci strach a neklid. Jsou obětavý a stateční, ale také starostliví.

Svět zahnaný do „tmy“ zničil vztah dvou mladých lidí. Příběh má Shakespearovských motiv – křehký bolestný příběh lásky. Je to tragicky laděná novela s překvapivým závěrem. "

Poznámka

Tato práce je kompilačního charakteru. Čerpá z následujícího zdroje: http://ctenden.brundik.net/kuk.php?id=118.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4ba127fb6a7c7.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Romeo_Julie_a_tma.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse