Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > John Ronald Reuel Tolkien: Společenstvo Prstenu (Pán prstenů)

John Ronald Reuel Tolkien: Společenstvo Prstenu (Pán prstenů)


Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce jen velmi stručně a obecně popisuje námět, děj, hlavní postavy a myšlenky prvního dílu Pána prstenů.

Obsah

1.
Námět
2.
Stručný obsah
3.
Hlavní postavy a jejich vlastnosti
4.
Hlavní myšlenka

Úryvek

“Stručný obsah : Kniha začíná oslavou Bilbových 111. narozenin. Bilbo se rozhodne opustit Kraj a přenechat všechen svůj majetek Frodovi Pytlíkovi.Frodovi zanechá i svůj Prsten, který kdysi vlastnil Sauron Temný pán Mordou. Frodo se od moudrého kouzelníka Gandalfa dozví, že Prsten přináší záhubu, je rozhodnut ho donést do Roklinky, kde by o něj mělo být lépe postaráno. Vezme si na pomoc svého přítele Sama a vyrazí na cestu.
Cestou se k nim přidají ještě jejich kamarádi Pipin a Smíšek. Hobiti jsou pronásledováni Černými jezdci. V hospodě U Skákavého Poníka najdou Aragorna, který jim pomůže dostat se do Roklinky. V Roklince se utvoří Společenstvo prstenu v čele s Frodem jako nositelem Prstenu Společenstvo devíti je tvořeno Aragornem, dále Boromirem, dalšího ze zástupců rasy lidí. Legolase, zástupce vznešených elfů, Gandalfa, moudrého kouzelníka, Gimliho, zástupce trpaslíků a samozřejmě Froda a jeho přátel.
Společenstvo musí putovat přes temné doly v Morii, kde se Gandalf po boji s Balrogem propadne do stínu. Další kroky vedou do Lothlórienu, kde se Společenstvo setká s krásnou Paní lesa Galadriel. A po řece Anduině putují dále k zemi Mordor, kde má všechna snaha o zničení Prstenu skončit.
V boji který se spoutá na břehu Anduiny jsou zajmuti Smíšek s Pipin a Boromir umírá. Frodo se Samem odcházejí do Mordoru."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4832f23c9b30f.zip (23 kB)
Nezabalený formát:
LOTR.doc (43 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse